Vijesti iz zemlje

Centar za dijasporu Mreža: Ramazanski paketići za djecu u Srebrenici i Bratuncu

- Hvala ljudima koji su učestvovali i obradovali našu djecu. Srebrenica je naša rana, mjesto gdje je počinjen genocid i mjesto gdje se pokušava uspostaviti novi život, rekao glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić

U organizaciji Centra za dijasporu Mreža danas je u Srebrenici i Bratuncu u saradnji sa medžlisima u tim gradovima ramazanskim paketićima obradovano 340 djece školskog i predškolskog uzrasta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Centar za dijasporu Mreža kada je osnivan imao je cilj da radi projekte od značaja za lokalnu zajednicu i dijapsoru. Naša dobra veza sa dijasporom, ali i lokalnim općinama u Federaciji BiH omogućila nam je jedan ovako značajan događaj kao što je podjela ramazanskih paketića. Danas smo imali priliku da pripremimo 200 paketića za djecu Srebrenice. Njih stotinjak je danas preuzelo paketiće, dok će ostalima zbog mjera i pandemije biti uručeni ovih dana”, rekao je predsjednik Centra za dijaporu Mreža Adis Tanović povodom plemenite akcije.

Tanović je dodao da će slične akcije podjele ramazanskih paketića za djecu biti organizovane u Kozarcu, Bosanskom Novom…

“Tokom ramazana planiramo podjele u Banja Luci, Goraždu, Foči, Vlasenici, Prijedoru, Bosanskoj Dubici i tako dalje”, istakao je Tanović koji se zahvalio svima koji su podržali projekat.

U Srebrenici i Bratuncu su boravili danas i načelnici nekoliko općina iz Federacije BiH, koji su učestvovali u podjeli paketića.

“Ovdje smo kako bi posjetili naše sunarodnjake u Srebrenici i obradovali ih skromnim poklonima. To je jedan lijep gest, i ovakve projekte treba raditi širom Bosne i Hercegovine”, rekao je Edin Hozan, načelnik Jajca.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je vrlo bitno da djeca u Srebrenici znaju da neko misli na njih i da dođe da ih obraduje.

“Hvala ljudima koji su učestvovali i obradovali našu djecu. Srebrenica je naša rana, mjesto gdje je počinjen genocid i mjesto gdje se pokušava uspostaviti novi život. To niko nigdje nije pokušao osim nas Bošnjaka. Djeci je ovo važno, da znaju da nisu zaboravljeni, da neko misli na njih”, naglasio je efendija Peštalić.

Centar za dijasporu Mreža će u narednom periodu, kada to dozvole okolnosti s obzirom na pandemiju koronavirusa, biti organizator brojnih manifestacija, kroz održavanje izložbe “Bosanski jezik“, organizaciju cjelodnevnih druženja sa učenicima širom bh. entiteta RS te kroz obrazovne kreativne radionice iz jezika i pisma, kaligrafije, književnosti, historije, kreativnog pisanja i novinarstva.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button