Književni kutak

Centar Safet Zajko: Promocija romana Vodeničar autora Saida Štete

U petak, 26. 08. 2022. godine u Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ bit će upriličena promocija romana „Vodeničar, autora Saida Štete, sa početkom u 18:30 sati.

Roman koji prikazuje život glavnog junaka, bez imena, opisanog samo njegovim poslom, od kasnog djetinjstva pa do smrti. Roman, koji taj život prikazuje u upečatljivim slikama važnih događaja, gdje je prikazano emotivno i duhovno sazrijevanja, podrazumijevajući uobičajene stvari iz ljudskog života koje manje-više svi prolazimo. Vrlo realistično prikazan je razvoj i sazrijevanje iz godine u godinu u kojoj se može pronaći svako ko je ikad razmišljao o sebi i trudio se da spozna više o samome sebi i svijetu koji ga okružuje.

Pored autora, o romanu će govoriti i Mr. sc. Zenaida Karavdić, Viša stručna saradnica, Univerzitet u Sarajevu – Institut za jezik.
Za muzički dio zadužene su: Amina Džinalić, violina i Amela Alilović, gitara i vokal.

Said Šteta, rođen 1963.godine u selu Gorica, općina Konjic. Poeziju piše od svoje rane mladosti, da bi nešto kasnije okušao se u prozi. Autor je više puta nagrađivan i to: Specijalno priznanje NIP “Naša riječ” Zenica, 2015.godine za najemotivniju priču “Tragom čaja od papaje” , prva nagrada NIP “Naša riječ” Zenica, 2017. godine za novinsku priču “Ćumurokradica”, prva nagrada na konkursu Rijaseta IZ BiH, za priču “Svjetlo” 2018.godine, druga nagrada NIP “Naša riječ” Zenica, 2017. godine za novinsku priču “Muha”, treću nagradu, “Bronzano Planjaxovo pero”, 2021. godine za priču za djecu i omladinu “Trokolica” , “prva nagrada na konkursu NVO “Glas za Bosnu” iz Ciriha (Švicarska), 2021.godine za priču “Jorgan” i 2022. godine druga nagrada na Festivalu kratke književne forme, Zaton, Crna Gora .
Zastupljen je u šest zbornika poezije i dva zbornika priča “Musa Ćazim Ćatić”, te zbornik poezije svoga zavičaja “Slovo Neretvice” i dva zbornika “Riječi Unom teku” u Bihaću, kao i zborniku priča “Planjaxovo pero” sa osvojenim bronzanim perom. U regionu je zastupljen u zborniku “Garavi sokak” Inđija, Vojvodina, i “zbornik “Mesopotamija” Beograd, Srbija. Pored književnosti, aktivan je novinar i stalni saradnik i dopisnik portala “http://xn--bonjaci-rqb.net/” u New Yorku, te saradnik novina “Naša riječ” Zenica, novina “Preporod”, ali i nekoliko portala u Bosni i Hercegovini i regionu. Član je Udruženja BH novinari, kao i Međunarodne asocijacije novinara.
Do sada objavljena djela:
Zbirka poezije “Ni šetač više nisam ulicom”. 1995.godine;
Knjiga “Batonove priče”. 2017. godine (štampana u tri izdanja od čega jedno audio za slijepa lica); Knjiga priča, kolumni i reportaža, “Tragom čaja od papaje” 2017.godine i Roman, “Vodeničar”, 2022.godine. 

Akos.ba

Povezani članci