U Fokusu

Čega se pametan stidi, time se budala hvali

Da sada procuri snimak Alije Izetbegovića gdje on kaže: “Tucite samo po mesu, tucite da im pamet razvučemo…” taj čovjek bi za mene i sav normalan svijet bio monstrum, ubica, ološ, nešto čega se treba stidjeti. Veličina rahmetli Alije, zbog čega je i dobio sva ta priznanja i na istoku i na zapadu, je baš u tome što je sačuvao razum, dostojanstvo, što je ostao čovjek u vremenu nečovještva.

Ne mogu da shvatim da ima i jedan čovjek na planeti Zemlji kome može biti heroj neko ko naređuje: „Tucite samo po mesu“.

Šta je to meso? Tako se valjda monstrumi izražavaju!!! Kakav je to riječnik i kakva je to bolest? Samo u meso!

Meso su slabašne mišice trogodišnjeg djeteta, meso je valjda utroba čovjeka, meso su izborana lica naših majki.

Pitam se jesu li psihijatri, psiholozi, jeli nauka istraživala šta se krije u glavi čovjeka koji može da izgovori ove riječi: „Tucite samo u meso“.

Poslije sjećenja mesa, razaranja organa, ekstremiteta, krvarenja, beba, djece, odraslih, starih i iznemoglih, dolazi bol, rane, jauci i suze. To su ugašeni mladi životi i hladna zemlja.

Nekako kad čujem te riječi „u meso“ asocira me na  horor “Teksaški masakr” a onda mi kroz glavu prođe misao da je to samo gluma, šminka, maske a da je ovo pravi monstrum koji je živio ovdje na Balkanu i iza koga su ostale sve te masovne grobnice.

Da si i prije i poslije ove izgovorene rečenice u životu samo sadio cvijeće dovoljno je zla da te historija stavi u društvo najvećih monstruma.

A mimo toga nisi sadio cvijeće ni u Srebrenici, ni u Prijedoru, ni u Višegradu, ni u Fočim ni bilo gdje po dijelu Bosne i Hercegovine koji zovu Republika Srpska nego si sijao grobnice. Nisi se ni time zadovoljio nego si ti i takvi kao ti mrtve kosti preturao po primarnim, sekundarnim i tercijarnim grobnicama. Ni mrtve kosti nisu mogle mirno počivati.

I onda se nađe neko i kaže: „Heroj!“

Ako ti je on heroj onda neka je. Ako nemaš boljeg za heroja od ovoga onda da se dobro pripazim tebe. Da nikad ne zatvorim oči jer je tebi heroj neko ko kaže: „Tucite samo u meso“.

Piše: Ekrem Čelebić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button