Vijesti iz zemlje

Čajniče: U nedjelju polaganje kamena temeljca za obnovu Sinan-begove džamije

Polaganje kamena temeljca za obnovu džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču bit će obavljeno u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti će, kako je saopćilo Muftijstvo goraždansko, prisustvovati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović.

Džamija Sinan-bega Boljanića u Čajniču sagrađena je 1570. godine. Zajedno sa haremom ova je džamija zbog historijskih i umjetničkih vrijednosti svrstana u prvu kategoriju spomenika svjetske baštine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine džamiju je 2004. godine proglasila nacionalnim spomenikom.

Uz džamiju su se u njenom haremu nalazila dva turbeta i jedan šadrvan. Srpske snage su 8. juna 1992. godine srušile džamiju i sve oko nje, a potom materijal odvezli na drugu lokaciju.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 2005. godine na prijedlog Muftijstva goraždanskog formirao Odbor za obnovu džamije Sinan-bega Boljanića.

Urađena je projektna dokumentacija, očišćen teren, te pronađeni temelji džamije koji su bili prekriveni velikim slojem zemlje i smeća. Dobivene su sve potrebne saglasnosti za obnovu džamije.

Sredstva za obnovu džamije Sinan-bega Boljanića obezbijedila je Generalna direkcija vakufa Republike Turske u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button