Sportske novosti

Amel Tuka će nositi bh. zastavu na otvorenju igara u Rio de Janeiru

Amel Tuka, najbolji bh. atletičar i jedan od najboljih sportista BiH uopšte nosiće zastavu svoje zemlje na otvorenju Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru, koje će se održati od 5. do 21. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo nam je potvrdio i Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, mada je dodao da će definitivna odluka biti donesena u četvrtak na sjednici Izvršnog komiteta.

“Iako ćemo odluku tek potvrditi na sjednici Izvršnog komiteta OK BiH u četvrtak, posljednjoj pred Rio 2016, izvjesno je da će našu zastavu na otvorenju igara nositi atletičar Tuka. Prema propozicijama OK BiH zastavu na otvorenju bilo kojih igara, ljetnih ili zimskih, nosi sportista sa najboljim rezultatima. Ovog puta nema dileme da je to Tuka“, kazao je Kvesić za AA.

Tuka je u posljednjih nešto više od godinu dana zaista ostvario fenomenalne rezultata u trkama na 800 metara. Najveći rezultat postigao je prošle godine kada je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio bronzanu medalju. Sezonu je završio sa najboljim vremenom na 800 metara, koje je istrčao na trci Dijamantne lige u Monacu i koje je glasilo 1:42,51 minut. Ove godine nije mnogo nastupa, ali je uprkos tome postigao odlične rezultate. Svakako da je najbolji četvrto mjesto na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Amsterdamu.

Osim Tuke u olimpijskom timu BiH za Rio de Janeiro biće: Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, Damir Džumhur, Larisa Cerić, Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button