Brzo&Fino salata sa hrskavim lukom
Priprema
25 min
Kuhanje
8 – 10 min
Serviranja
4 do 6 porcija
Sastojci:
3 krompira srednje veličine (ukupno 650g)
2 kašike maslinovog ulja
so i svježe samljeven biber prema ukusu
125ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20% m.m.
60g majoneza
1 1/2 kašika kopra
1 kašika senfa
1 kašika narendane limunove kore
1 kašičica smeđi šećer
1 kašičica svježeg peršuna, isjeckanog
1 kašičica timijana ili majčine dušice
1/2 kašike mljevene ljute paprike
1 češanj bijelog luka, izgnječenog
1 luk
1 mladi luk ,isjeckani
2 kašike brašna
125 ml biljnog ulja
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Krompir isječen na krugove debljine 1 cm premažite maslinovim uljem, posolite i pobiberite i stavite da se peče 25 – 35 minuta.
U međuvremenu u velikoj zdjeli izmiješajte vrhnje za kuhanje 20% m.m. i majonezu. U drugoj posudi izmješajte kopar, senf, limunovu koru, šećer, peršun, timijan, ljutu papriku i bijeli luk. Sve to dodajte u mješavinu vhrnja i majoneze. Prelijte ovu smjesu preko krompira, nakon što se ispekao i vrlo kratko prohladio.
Hrskavi luk:
Isjecite luk na tanje komade, ali ne pretanke. Svaki komad uvaljajte u brašno, pazeći da se luk ne raspade kao i da ne bude previše brašna. U veliku tavu naspite ulja toliko da prekrije dno, zagrijte na srednjoj temperaturi i pecite luk dok ne dobije zlaćanu boju. Izvadite iz tave na papirni ubrus, da otklonite višak masnoće. Prilikom serviranja, preko krompira pospite hrskavi luk, a preko svega sitno isjeckan mladi luk.
Savjet:
Moguće je kombinovati različite vrste krompira, žuti, crveni i slatki. Umjesto Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20% m.m. moguće je staviti i Brzo&Fino mileram 30%.
akos.ba