fbpx
Ostale aktivnostiU Fokusu

Predstavnici AKOS-a na devetom Besader kampu u Ankari

U Ankari, od 15. do 19. 03.2017. godine održan je deveti skup studenata sa Balkana koji studiraju u Turskoj u organizaciji fondacije Besader.

Osim studenata skupu su prisustvovali i predstavnici NVO sektora, Islamske zajednice i politički predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova itd.

Bosnu i Hercegovinu su na ovom skupu predstavljali: Anes Džunuzović/Mladi muslimani i MTV Igman, Nazif Horozović/Udruženje Život, Zineta Horozović/ŽE Iskre, Mensur Aličković/Radio BIR.

Uz navedene, u programu su učestvovale hfz. Fatima Camić (FIN), Alma Kubura (FIN), Merjem Mekić (Filozofski fakultet u Sarajevu), Merjem Brković (IUS) koje su dio studentske konferencije o Aliji Izetbegoviću a koju su organizovali Mladi muslimani u Sarajevu i Konjicu.

Asocijaciju za kulturu, obrazovanje i sport na ovom skupu predstavljao je Voloder Sanadin, urednik portala Akos.ba, te Amar Adilović i Zehra Adilović kao prevodioci, koji su  i višegodišnji koordinatori Besadera za BiH.

Predavač na muškom i ženskom programu bio je dr. Zuhdija Adilović koji je govorio o jedinstvu muslimana.

Kroz dvije panel diskusije sa studentima koji govore bosanski jezik predstavili su se gosti sa Balkana i otvorene su brojne teme koje su aktuelne u BiH i bošnjačkim zajednicama na Balkanu. Najveći dio vremena je zauzela diskusija o položaju bosanskog jezika u Srbiji i Crnoj Gori te o unaprijeđenju samoorganizovanja Bošnjaka i ostvarivanja građanskih prava.

Fondacija Besader ovakve događaje organizuje sa ciljem međusobnog umrežavanja studenata sa Balkana u Turskoj te njihovo upoznavanje sa predstavnicima NVO sektora i drugih institucija sa Balkana u cilju njihove brže integracije u društvo kad se vrate u domovinu.

Ovogodišnjem susretu prisutvovalo je preko hiljadu osoba.

Akos.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button