Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Brzo&Fino salata sa hrskavim lukom

Brzo&Fino salata sa hrskavim lukom

Priprema

25 min

Kuhanje

8 – 10 min

Serviranja

4 do 6 porcija

Sastojci:

3 krompira srednje veličine (ukupno 650g)

2 kašike maslinovog ulja

so i svježe samljeven biber prema ukusu

125ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20% m.m.

60g majoneza

1 1/2 kašika kopra

1 kašika senfa

1 kašika narendane limunove kore

1 kašičica smeđi šećer

1 kašičica svježeg peršuna, isjeckanog

1 kašičica timijana ili majčine dušice

1/2 kašike mljevene ljute paprike

1 češanj bijelog luka, izgnječenog

1 luk

1 mladi luk ,isjeckani

2 kašike brašna

125 ml biljnog ulja

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. Krompir isječen na krugove debljine 1 cm premažite maslinovim uljem, posolite i pobiberite i stavite da se peče 25 – 35 minuta.

U međuvremenu u velikoj zdjeli izmiješajte vrhnje za kuhanje 20% m.m. i majonezu. U drugoj posudi izmješajte kopar, senf, limunovu koru, šećer, peršun, timijan, ljutu papriku i bijeli luk. Sve to dodajte u mješavinu vhrnja i majoneze. Prelijte ovu smjesu preko krompira, nakon što se ispekao i vrlo kratko prohladio.

Hrskavi luk:

Isjecite luk na tanje komade, ali ne pretanke. Svaki komad uvaljajte u brašno, pazeći da se luk ne raspade kao i da ne bude previše brašna. U veliku tavu naspite ulja toliko da prekrije dno, zagrijte na srednjoj temperaturi i pecite luk dok ne dobije zlaćanu boju. Izvadite iz tave na papirni ubrus, da otklonite višak masnoće. Prilikom serviranja, preko krompira pospite hrskavi luk, a preko svega sitno isjeckan mladi luk.

 Savjet:

Moguće je kombinovati različite vrste krompira, žuti, crveni i slatki. Umjesto Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20% m.m. moguće je staviti i Brzo&Fino mileram 30%.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top