Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Brži Wi-Fi uz nekoliko trikova

Brži Wi-Fi uz nekoliko trikova

Kako biste na najbolji način iskoristili sve prednosti i mogućnosti koje pruža Wi-Fi ruter i postigli što veću pokrivenost Wi-Fi signalom, potrebno je da se poslužite ovim “trikovima”.

Uz pomoć nekoliko savjeta, možete imati i brži i bolji Wi-Fi signal:

Ruter na sredini kuće

Kako biste obezbjedili što veću pokrivenost prostora Wi-Fi signalom, potrebno je da postavite ruter na sredinu sobe, kuće ili stola. Na ovaj način možete biti sigurni da će signal doći do većeg dijela prostorije u kojoj želite da imate internet.

Veoma je važno da ruter ne bude okružen zidovima koji “brane” signalu da dođe do ostatka prostorije ili kuće. Potrudite se da bude na što otvorenijem prostoru i signal će se širiti istom jačinom u svim pravcima.

Izdignite ruter od zemlje

Osim što je bitno da ruter ne bude okružen zidovima, bitno je i da ne bude na podu. Odignite ruter od zemlje zbog toga što većina rutera emituje signal na dolje.

Ukoliko ruter bude stajao na nekom višem mjestu veće su šanse da neće “protraćiti” signal koji emituje, jer vam sigurno nije potrebno da imate internet u podrumu ili na spratu ispod. Na nekoj određenoj visini ruter će biti funkcionalniji jer će biti udaljen od betona ili sličnog materijala koji “guta” signal bez potrebe.

Udaljite ruter od ostale elektronike

Nemojte držati ruter u neposrednoj blizini ostale elektronike. Uređaji kao što su televizor, računar, mikrotalasna ometaju signal koji emituje ruter i na taj način šteti kvalitetu signala.

Antene rutera okrenite u različitim pravcima

Ruteri najčešće imaju dvije antene, pa se potrudite da iskoristite tu prednost. Najbolje bi bilo da jednu antenu postavite horizontalno a drugu vertikalno.

Uređaji koji koriste signal koji šalje ruter bolje će raditi ukoliko je njihova antena paralelna sa antenom rutera. Većina laptopa ima Wi-Fi antenu ugrađenu horizontalno, dok je kod mobilnih telefona drugačije, odnosno zavisi od toga kako ga držite dok ga koristite.

Ukoliko su antene rutera okrenute u različitim pravcima veće su šanse da će biti bolji signal svim uređajima koji ga koriste.

Provjerite brzinu interneta

Ukoliko želite da provjerite da li svi ovi trikovi “rade”, uvijek možete izmeriti brzinu interneta. Za ovo služe različite aplikacije koje se mogu koristiti zahvaljujući pametnim telefonima, a među njima je najpopularnija Speedtest.

Mjereći brzinu interneta možete provjeriti i da li je sve u redu sa Wi-Fi signalom, pogotovo ukoliko sumnjate u neke neispravnosti.

http://edukacija.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top