Ekonomija

Broj obrtnika u Federaciji BiH povećao se za 10 hiljada

Ako je vjerovati statističkim podacima s područja Federacije BiH, registriranih obrtnika nikad nije bilo više.

Posljednje brojke govore o 57.350 osoba, a to je u odnosu na posljednje tri godine više za skoro 10 hiljada, piše Večernji list BiH.

Glavni sekretar Obrtničke komore FBiH Domagoj Andrijanić kazao je da je ta institucija napravila niz promjena u kratkom vremenu kako bi se broj obrtnika povećao.

Tako je omogućena pogodnost pri kupnji nafte i naftnih prerađevina u iznosu od 9 feninga po litri goriva. Analitički pokazatelji ukazuju na činjenicu da je u 2018. godini kroz navedeni projekt realizirana potrošnja od više od 950 hiljada litara.
S nekim od osiguravajućih tvrtki, koje djeluju na području BiH, omogućene su obrtnicima povoljnije stope osiguranja koje se odnosi na osiguranje imovine, vozila, osiguranje zaposlenika od ugovorenih rizika te drugih oblika osiguranja u ovisnosti o iskazanoj potrebi za njima.

Na temelju potpisanog sporazuma o saradnji između OK FBiH i jedne od banaka u BiH omogućena je obrtnicima posebna linija “finansiranja obrtnika”.

Međutim, iako obrtništvo raste, ni ono nije imuno na trendove koji godinama, nažalost, prate ova područja, a radi se o iseljavanju i odlasku kadrova.
– Imamo hronične nedostatke iz područja građevinarstva, ugostiteljstva, turizma, ali i ostalih obrtničkih i srodnih djelatnosti, kao i starih i tradicionalnih zanata. Nažalost, negativni trend odlaska u zemlje EU-a i ostale zapadnoevropske zemlje je u stalnom rastu i potrebno je učiniti ogromne napore kako bi se taj trend smanjio, kazali su u Obrtničkoj komori FBiH.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button