Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Nađi karijeru koja ti odgovara – smjernice i upute

Da li ste u potrazi za poslom?

Ne sviđa vam se trenutni posao i razmišljate o promjeni karijere? Ili ste ste tek završili fakultet i tražite posao da započnete karijeru?

Prijavite se na AKOS-ov seminar: Javni poziv za prijave na seminar „Aktivno traženje posla”

aktivno trazenje posla

 

U ovom tekstu navodimo niz savjeta u nadi da ćete lakše pronaći karijeru koja vam odgovara.

Testirajte sebe

Ovakva testiranja su široko rasprostranjena, a za cilj imaju da vam olakšaju potragu za karijerom koja odgovara vašoj ličnosti i podudara se sa vašim očekivanjima. Ovakvi kvizovi, generalno, vrednuju sljedeće sposobnosti:

  • Vaše lične sposnobnosti i vještine
  • Vaše kvalifikacije i interese
  • Način na koji volite raditi

Konačni cilj je pomoć pri definisanju posla i oblasti koja vam najbolje odgovara.

Pripremite biografiju (CV)

Vaša biografija (CV) je veoma važan dokument; to podupire vaše nade i snove o budućnosti.

Sljedeći savjeti su najbolje smjernice kako da vaš CV izgleda vrlo profesionalno:

Koristite jasan format – dobar sadržaj ne ostvaruje cilj ukoliko nema i dobar vizuelni izgled.
Ne pravite predug CV – pišete biografiju, a ne esej.

Vaš CV je fokusiran na budućnost, ne na prošlost. Fokusirajte se na iskustvo i dostignuća koja će vam u budućnosti koristiti da još više napredujete, a preskočite stvari koje su iza vas.

Stavite se u poziciju čitatelja i zapitajte se šta bi ih zainteresovalo. Vaša biografija ne smije predstavljati listu vaših želja, stoga ne stavljajte u prvi plan vaš cilj ili naivni profil. Ovo dvoje zamijenite sa jakim, ali jednostavnim faktorima (znanje, vještine, istraživačke zabilješke, dostignuća) koje će te predočiti budućem poslodavcu.

Provjerite jednom šta ste napisali. Provjerite i drugi put i zamolite i druge da pročitaju također.

U biografiji nema konvencionalne gramatike (sve je u naslovima i natpisima), stoga isključite provjeru gramatike i ne koristite pune rečenice.

Nikad ne govorite u prvom licu (ja, mi, naše), osim ako ste veoma mladi pa želite zvučati simpatično.
Nikakve tabele ne dolaze u obzir; agencije moža budu željele da modifikuju i reorganizuju vaš CV, a to ih može spriječiti.

Tražite posao

Podjela biografije je jednako bitna kao i sastavljanje iste. Pored dostavljanje biografije biroima za zapošljavanje, ne zaboravite i tradicionalne načine potrage za zapošljenjem poput:

Vaša porodica i prijetelji: dajte im svoj CV i zamolite ih za pomoć. Možda oni poznaju nekoga ko traži zaposlenika koji odgovara vašem profilu. Mnogo bivših studenata svoje prve korake u stvarnom svijetu napravi baš preko ličnih kontakata. Također svojoj porodici možete vjerovati da će nastojati da vam pomogne iz srca.

Novine i internet su dobar način pronalaska zaposlenja. Sve velike kompanije, javni servisi, škole i druge institucije se oglašavaju u novinama. Naravno, internet bi trebao biti prva luka gdje ćete se usidriti tokom potrage. Tu ćete naći na desetine odličnih sajtova za pretragu i pronalazak zaposlenja.

Kompanije ili agencije za pronalazak zaposlenja će vam pomoći da pronađete pravi posao za vas, ali imajte na umu da će pokušati da vam daju ulogu koja ne predstavlja vaš idealni posao. Oni rade za svoje klijente, ne za vas. Ali, ako ništa drugo, uvijek su dobar izvor informacija i savjeta, te će vam pomoći da steknete iskustvo potrebno za intervju.

Steknite iskustvo

Svi smo već čuli rečenicu: „Prednost pri zaposlenju imaju osobe sa radnim iskustvom,“ a kako da steknete iskustvo ako niko neće da vas zaposli! Predlažemo vam da napravite dogovor sa vašim omiljenim menadžerom i recite: „Dolazit ću dobrovoljno i ne morate me plaćati. Trenirajte me, a ako vam se svidi moj rad onda me zaposlite uz platu.“ To je dobitna kombinacija.

Tokom volonterskog rada pokažite potencijalnim poslodavcima entuzijazam koji imate. To možete postići tako što ćete biti:

Dobar radnik koji je voljan i željan da uči i ima mnogo entuzijazma za posao koji obavlja.
Bude raspoloženi da radite više nego što ste plaćeni. Pomozite onima na većoj funkciji da urade svoj posao, pa ćete tako i vi naučiti da ga obavljate. Ovo je odličan način da unaprijedite stečeno iskustvo.
Pouzdan zaposlenik na kojeg se može računati da će doći SVAKI DAN i NA VRIJEME.
Pošten zaposlenik koji ne krade i ne laže svog poslodavca.
Zaposlenik koji zna da su poslovne mušterije ti od kojih ustvari dolazi njegova plata, te se kao takav prema njima odnosi sa poštovanjem i entuzijazmom.

Garantujemo vam da se, po završetku ovakvog volonterskog rada, kompanija neće odreći  zaposlenika ovakog kalibra. Čak i ako ih napustite steći ćete iskustvo. Uvijek održavajte dobre kontakte sa kompanijom, jer vam mogu zatrebati kao preporuka.

Izvor: onislam.net

Za Akos.ba prevo: Mirnes Baltić

Povezani članci