Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Bošnjačka tolerancija prema Jevrejima izvor inspiracije za borbu protiv Trampove islamofobije

Bošnjačka tolerancija prema Jevrejima izvor inspiracije za borbu protiv Trampove islamofobije

Poznato je da su Bošnjaci u vrijeme okupacije NDH-a rizikovali svoje živote da bi spaslili Židove, svoje komšije i prijatelje. Međutim, o tome domaća javnost sasvim malo piše/govori iako je komunizam davno pao.

Sasvim je razumljivo da su se komunisti trudili da sakriju bošnjački antifašizam od rezulucija Hidaje preko broja ubijenih Bošnjaka u ustaškim logorima pa sve do ovog slučaja koji je ostao zabilježen kroz fotografiju te postao inspiracija savremenim borcima za ljudska prava u Americi nakon dolaska Trampa za predsjednika.

Ovaj slučaj još jednom pokazuje da nas drugi više cijene i poznaju.

***

Nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, došlo je do drastičnog porasta islamofobije i zločina iz mržnje prema muslimanima.
Sada je više nego ikad prije, obaveza nas kao Jevreja da budemo solidarni i stanemo u odbranu muslimana u Americi. Ovo je važno jer je islamofobična mržnja nedopustiv oblik nepravde. To je takođe važno jer mi znamo šta znači biti metom napada, biti proganjan i biti u opasnosti – i zato jer su se muslimani borili za Jevreje onda kada smo bili ugroženi.
Evo vam priča, jedna od mnogih, u kojima su se muslimani usprotivili fašizmu, rasizmu i šovinizmu tokom holokausta i spašavali živote Jevreja kada to niko drugi nije htio.
Donja slika prikazuje muslimanku Zejnebu Hardaga koja sa sobom vodi Jevrejku Rivku Kavillo i njenu djecu u Sarajevu 1941. godine. Dok hodaju zajedno, Zejneba svojom maramom sakriva žutu zvijezdu na Rivkinoj ruci, što je znak raspoznavanja Jevreja. Zejnabina porodica je dopustila porodici Kavillo da žive s njima u njihovoj kući, sve dok Josef Kavillo nije ženu i djecu preveo na sigurniju lokaciju. Nakon toga, Hardage su skrivale Josefa uprkos tome što se u blizini nalazio centar Gestapoa, i uprkos upozorenjima da će svako ko skriva Jevreje biti ubijen. Kasnije se i Josef pridružio svojoj porodici i oni su svi preživjeli Drugi svjetski rat.
Izvor: forward.com
Autor: Lana Adler
Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top