Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci u Turskoj proslavili prvu pobjedu BiH na SP u Brazilu

Bošnjaci u Turskoj proslavili prvu pobjedu BiH na SP u Brazilu

Bošnjaci u mjestu Karamursel pratili su sve utakmice selekcije BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i svesrdno navijali za domovinu

KOCAELI  – Bošnjaci koji žive u turskom gradu Kocaeliju proslavili su pobjedu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Irana na Mundijalu u Brazilu (3:1), javlja Anadolu Agency (AA).

Bošnjaci u mjestu Karamursel pratili su sve utakmice selekcije BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i svesrdno navijali za domovinu. Zajedno su gledali utakmice BiH na otvorenom gdje su imali priliku da cijeli događaj uveličaju i kušanjem bosanskog bureka i drugih jela specifičnih za BiH.

Nakon utakmice BiH sa Iranom Bošnjaci u tom gradu su izašli na ulice kako bi proslavili pobjedu, na ulicama su bili i stari i mladi jer je to, kako kažu, bila historijska pobjeda BiH na Mundijalu.

Predsjednik Federacije kulturnih udruženja BiH u Turskoj (TBHKDF) Ahmet Utas za AA je izjavio da bi BiH mogla postići i veći uspjeh na SP-u u Brazilu da je imala malo više sportske sreće.

“BiH u prve dvije utakmice u Brazilu nije imala sreće. Ali, ova pobjeda protiv Irana je vrlo važna za naredne utakmice fudbalske reprezentacije BiH na velikim takmičenjima. Ovo je početak za neke nove pobjede BiH”, rekao je Utas.

Smatra da je BiH protiv Irana igrala dobro te se, kako kaže, zasluženom pobjedom oprostila sa Mundijala.

“Igrači reprezentacije BiH igraju u klubovima diljem Evrope. To su sve igrači koji će obilježiti budućnost. Mislim da će selekcija BiH na narednim takmičenjima biti među najboljim reprezentacijama”, kazao je Utas.

Istakao je kako planira da naredne utakmice BiH prati uživo na stadionu kako bi uživao u igrama bh. reprezentativaca.

“Uvijek smo se trudili da budemo uz naše zemljake i da ih ne zaboravimo. Narednih dana će biti obilježena i godišnjica genocida u Srebrenici. Planiramo tim povodom da idemo u BiH. Ne želimo da se ti strašni događaji zaborave”, rekao je Utas.

 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top