Dijaspora

Bošnjaci u Makedoniji na političkoj prekretnici: Kako do jedinstva?

Procjene trenutnog broja Bošnjaka u Makedoniji kreću se od 30.000 do 50.000, zavisno od izvora. Stanje im najviše određuje (ne)jedinstvo njihovih političkih predstavnika, a od svih manjina u najslabijem su položaju kad je u pitanju zastupljenost u institucijama i javnosti. Pored direktne ili indirektne diskriminacije od strane Makedonaca, postoji isključiv odnos Albanaca kroz Islamsku zajednicu, što bi se moglo, za nadati se, popraviti uključenjem Rijaseta iz Sarajeva. Za Stav govore neki od najangažiranijih i najpoznatijih predstavnika Bošnjaka u Makedoniji

Piše: Sanadin VOLODER

Posljednjih godina Makedonija je postala novo žarište sukoba Istoka i Zapada na Balkanu. U bespoštednoj borbi, opozicija predvođena Zoranom Zaevom uspjela je prekinuti višegodišnju dominaciju stranke VMRO-DPMNE, koju vodi korupcijskim aferama opterećeni i Rusiji bliski Gruevski. Nakon vrlo neizvjesnih parlamentarnih izbora i još teže realizacije rezultata u proljeće ove godine, u protekle dvije sedmice održani su lokalni izbori na kojima je potvrđena volja birača s parlamentarnih izbora i definitivno ustabiljena evroatlantska stremljenja građana Makedonije.

Već u prvom krugu koalicija predvođena SDSM-om dobila je 38 načelnika, koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE samo tri, a četiri općine pripale su albanskim strankama. Rezultati drugog kruga lokalnih izbora još su više povećali razliku između pobjede vladajuće stranke i poraza opozicije. Kandidati Socijaldemokratskog saveza (SDSM) osvojili su glasove još u 17 općina, VMRO-DPMNE u dvije, Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, Alijansa za Albance u tri, pokret Besa u jednoj, DPA u jednoj i kandidat grupe birača glasove u jednoj općini.

I na jednim i na drugim izborima Bošnjaci su imali aktivno učešće, ali, nažalost, kao pojedinci ili članovi nebošnjačkih stranaka. Pored toga, predstavnici Bošnjaka bili su i na suprotnim političkim stranama. Nekad su Bošnjaci u Makedoniji imali četiri stranke. Međutim, na posljednjim lokalnim izborima one nisu bile aktivne. Trenutno su u Sobranju izabrana dva Bošnjaka, akademik Ferid Muhić u vladajućoj stranci SDSM i Zećir Ramčilović na listi VMRO-DPMNE. Pored ovih stranaka, Bošnjaci su mogli glasati za svoje predstavnike na lokalnom nivou kroz kandidate grupe birača. Na proteklim lokalnim izborima u općinska vijeća ušlo je 13 Bošnjaka.

Opširnije na portalu Stav.ba.

Povezani članci

Back to top button