Vijesti iz zemlje

Bošnjaci iz Izmira šalju novu pomoć djeci iz potopljenih bh. gradova

– Delegacija iz Izmira će narednog vikenda u BiH dopremiti novi konvoj pomoći kojim će biti opremljene učionice za informatiku u školama u Zavidovićima, Kalesiji i Srebrenici

 – Udruženje Bošnjaka u turskom gradu Izmiru nastavlja sa projektom pružanja pomoći prošle godine poplavama ugroženim stanovnicima BiH, a uskoro će dopremiti i novu pomoć kojom će biti opremljene učionice za informatiku u tri škole, piše Anadolu Agency (AA).

Bošnjaci koji žive u Turskoj prošle godine su se aktivno uključili u pomaganje ugoženim područjima BiH, koja su u maju 2014. pogodile poplave i klizišta, te su pokrenuli projekat “Dijelimo bol sa domovinom” u okviru koje su dopremljeni konvoji pomoći u hrani, odjeći i igračkama za djecu.

U okviru nastavka tih aktivnosti izmirski Bošnjaci su ponovo odlučili da pomoć usmjere ka najmlađim sunarodnjacima u BiH.

Novi paket pomoći sadrži 51 računar i tri štampača, koji će delegacija sa šefom lokalne zajednice u Bornovi Kadrijem Cananom na čelu u BiH dostaviti tokom planirane posjete od 13. do 15. februara.

Predsjednik Udruženja Bošnjaka u Izmiru Hamza Yavuz je podsjetio da je Udruženje i u julu prošle godine poklonilo pakete odjeće i igračaka za više od 700 djece u poplavama najugroženijim područjima BiH.

“Tada smo posjetili i nekoliko škola u poplavljenim regijama i uvjerili se u teške uvjete u kojima djeca pohađaju nastavu, a njihov srdačni prijem nas je ponukao da učinimo nešto kako bismo im pomogli. Osjetili smo svojevrsnu odgovornost i došli na ideju projekta ‘Znanjem vratiti nadu izgubljenu u poplavama’. Tako smo odlučili da opremimo učionice za informatiku u tri škole”, kazao je Yavuz za AA.

Naglasivši da su projekat podržale turske općine Bornova, Yildirim i Nilufer, kao i Udruženje balkanskih žena iz Burse, Yavuz je kazao da će po 17 računara i po jedan štampač biti isporučeni školama u Zavidovićima, Kalesiji i Srebrenici.

Vođa projekta i šef lokalne zajednice u Bornovi Kadri Canan ističe da je projekat važan jer pokazuje interes i ljubav prema BiH, bez obzira što se radi o ne tako skupom projektu.

“Mi volimo i ne zaboravljamo svoju braću u BiH, a ovi računari su samo još jedan pokazatelj da želimo da i dalje radimo u tom pravcu. Možemo uraditi još mnogo ovakvih i većih projekata, što će nam biti zadatak u predstojećem periodu. Neka nam ovo svima bude podstrek za još bolje i još vrednije projekte”, kazao je Canan.

 
Akos.bA/AA

Povezani članci

Back to top button