Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Bosna ne bi smjela zaboraviti na Bošnjake u zemljama bivše Jugoslavije

Bosna ne bi smjela zaboraviti na Bošnjake u zemljama bivše Jugoslavije

Dževad ef. Hot je rođen u Skoplju 1971 gododine. Osnovnu školu završio je srpskohrvatskom jeziku u Skoplju, a srednju školu Gazi Isa-beg medresu na makedonskom i albanskom jeziku.

Prije raspada Jugoslavije dolazi u Sarajevo gdje upisuje Islamski teološki fakultet, odnosno današnji Fakultet islamskih nauka, ali zbog početka rata u Bosni i Hercegovoni prekida školovanje koje nastavlja u Medini.

Razgovarao: Sanadin Voloder

“Nakon povratka sa studija intenzivno sam radio na formiranju bošnjačkog džemata u užem gradskom području Skoplja. Godine 2007. obnovili smo džamiju koja je bila u ruševinama još od stravičnog zemljotresa koji se desio u Skoplju 1963. godine. Od tad pa do danas obnašam funkciju hatiba u Hatundžik džamiji”, kaže Dževad Hot na početku razgovra za portal Akos.ba

Naš sagovornik je aktivan i u NVO sektoru. Aktuelni je predsjednik humanitarne organizacije Merhamet za Sjevernu Makedoniju i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Sjevernu Makedoniju. Radio je na mnogim prijevodima sa arapskog na bosanski i makedonski jezik, kao profesor tefsira u Medresi i dr. Oženjen je i otac troje djece.

Akos.ba: Možete li nam ukratko predstaviti vaš džemat?

Hot: Bošnjaci u Skoplju do 2007. godine nisu imali svoj džemat niti džamiju, bili su članovi drugih obližnjih džemata ili su tražili riješenje preko džemata izvan grada u mjestima gdje su živjeli uglavnom Bošnjaci.

Nakon ideje da se formira džemat Bošnjaka u gradskom području pokrenuta je inicijativa za izgradnju, odnosno obnovu već postojeće ali ruinirane džamije.

Uz pomoć Islamske zajednice i tadašnjeg reisa Arif Eminija dogovorena obnova Hatundžuk džamije i formiranje džemata u kojem bi hutbe i dersovi bili na bosanskom jeziku. hvala Allahu ovaj džemat od tada sve više i više raste, na džumu namaz i na bajram namaze ona biva malom da primi sve vjernike.

U ovom džematu se odvija i mektebska nastava na  bosanskom jeziku, aktivan je i ženski dio džemat sa predavanjima za žene. Pokrenute su razne humanitarne akcije, ali i obilježavanje događaji iz oblasti kulture i obrazovanja.

Akos.ba: Osim u Skopju gdje još Bošnjaci imaju svoje džamije/džemate/imame?

Hot: Generalno Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji se nalaze u tri oblasti Skoplje, Veles i Prilep. U Prilepskom kraju imamo nekoliko sela gdje su Bošnjaci većina ili je veliki procenat življa u tom mjestu, kao što su sela Lažani, Žitoše, Desovo. U okolini Velesa je najbrojnije selo sa Bošnjacima Orizare, zatim Crkvine, Vodovrat  i skoro je formiran novi džemat Gradsko.

Što se skopskog kraja tiče pored jedne džamije unutar grada Bošnjaci imaju svoju džamiju i imama u selu Ljuboš, Zelenikovo, Ljubin, Konjare, Čiflik, Čojlije.

Akos.ba: Na koji način ste u svom džematu organizovali vjerske aktivnosti s obzirom na pandemiju korona virusa?

Hot: Kao i svaka džamija i naš džemat se morao pridržavati mjera koje su uvedene u državi, a koje su bile zabrana obavljanja zajedničkih namaza koja je trajala nepuna dva mjeseca. U među vremenu dobili smo dozvolu obavljanja zajedničih namaza koji nisu unutra policijskog časa, a to su podne i ikindija, što uključuje i džumu.

Ove namaze obavljamo uz fizičku distancu, nošenjem maske na licu, uzimanjem abdesta kod kuće, bez rukovanja prilikom susreta i nakon namaza, svaki džematlija mora donijeti svoju sedžadu. Oni koji imaju neki od simptoma ne smiju dolaziti u džamiju.

Na ulazu u džamiju se nalaze dezinfekciona sredstva i obezbjedili smo određeni broj maski za one koji eventualno ne dođu sa maskom nalicu.

Mekteb još uvijek nije započeo sa radom u džamiji, ali se zato odvija preko socijalnih mreža (skajpom ili zoom-om), kao što su napravljena i neka online predavanja za one koji žele poslušati ders i vaz svog imamam.

Akos.ba: Koliko mediji iz BiH među kojima je i Akos.ba pomažu Bošnjacima u Makedoniji da održe svoj nacionalni, vjerski, kulturni identitet?

Hot: Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji imaju svoje nevladine i političke organizacije koje surađuju ili se vežu sa određenim organizacijama u BiH i Sandžaku.

Jedan takav primjer je i ulazak Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Sjevernu Makedoniju u koordinativno tijelo nacionalnih vijeća u svim domovinskim državama: BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, to je samo jedan mali korak, ali se nadamo intenzivnijoj saradnji na svakom polju.

Bosna iako je preokupirana svojim problemima ne bi smjela zaboraviti na Bošnjake u zemljama bivše Jugoslavije, a mediji tu imaju ključnu ulogu.

Dosada su rijetke posjete medija iz Bosne, ali s vremena na vrijeme imamo posjete određenih javnih ličnosti, političara, vjerskih službenika i sl.

Akos.ba: Vaša poruka čitaocima portala Akos.ba?

Hot: Prije svega bih pozdravio vaše čitaoce, sa željom da dočekaju Bajram u zdravlju i veselju da iskoriste  ove zadnje dane Ramazana za oprost grijeha i zasluže mjesto u džennet.

Iskoristimo svaku situaciju pa makar ona bila i negativna, očima uprtim ka budućnosti i bez osvrtanja ka onome što je bilo i što je moglo biti.

Aks.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top