Kolumne i intervjui

‘Bitka’ za ključeve sarajevske Vijećnice

Državne vlasti se ne uključuju u spor Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH i Uprave Grada Sarajeva o Vijećnici.

Piše: Vedrana Maglajlija

Sarajevska Vijećnica, simbol grada i spomenik kulture, zapaljena i uništena u ratu, potpuno je obnovljena prošle godine, ali spor oko toga u čijim će rukama biti njeni ključevi još traju. Barem za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, koja je tu bila smještena od 1949. godine, do njenog razaranja u augustu 1992. godine, kada je uništena i većina bibliotečkog fonda.

Međutim, nakon obnove ovog arhitektonskog spomenika iz austroguarskog perioda, koji je 1986. godine i otvoren kao sjedište gradske uprave, odlučeno je da Biblioteka i Uprava Grada Sarajeva dijele Vijećnicu. NUB BiH se nije složio s takvom “raspodjelom”, zbog čega je prošle godine tužio Grad Sarajevo, koji, s druge strane, smatra da, kao lider obnove i prvobitni stanovnik Vijećnice, ima pravo na ovaj novi dom.

Iz NUB-a BiH odgovaraju da je u zemljišnim dokumentima Vijećnica upisana kao vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a kao njen korisnik Nacionalna i univerzitetska biblioteka.

“Okupacija naše zgrade je krenula još prije početka rekonstrukcije, jer je koncem 1998. godine Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku da se prostor Vijećnice raspoređuje na više korisnika. Mi smo računali na to da ćemo se vratiti u Vijećnicu, jer, po svim papirima, mi smo jedina institucija koja ima pravo raspolaganja tim prostorom”, objašnjava Zijada Đurđević, koja je na čelu Odjela za razvoj BIS-a (bibliotečkih informacionih sistema) u NUB-u BiH.

 

Opširnije na portalu Al Jazeere:

‘Bitka’ za ključeve sarajevske Vijećnice

 

Povezani članci

Back to top button