Vijesti iz zemlje

BiH: Otvorena izložba ”Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o

Izložbu čine predmeti vezani za novinarstvo na internacionalnom planu: kamere, aparati korišteni za izvještavanje i lični predmeti novinara koji danas, gotovo 30 godina nakon početka opsade, postaju muzejski predmeti važni za rekonstrukciju kako pojedinačnih događaja, tako i šireg konte

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, otvorena je izložba ”Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi“, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je rezultat saradnje muzeja i Hotel History Foundation, a nastala je na osnovu istraživanja historičara Kennetha Morrisona, koji djeluje pri De Montfort Univerzitetu (UK).

Opsada Sarajeva je bila vijest koja je odjeknula u svijetu, a veliki broj stranih novinara, fotoreportera i snimatelja došao je u glavni grad BiH. Njihov rad ne samo da je pokrivao hronologiju rata, već je vršio uticaj na odnos javnosti prema opsadi Sarajeva.

Izložba ”Uživo iz Sarajeva: kako su strani novinari izvještavali o opsadi“ je sastavni dio stalne postavke ”Opkoljeno Sarajevo“.

Za razliku od izložbe “Opkoljeno Sarajevo”, koja priča o ratu iz perspektive sarajevskih građana/građanki, ova izložba govori o istoj temi kroz objektiv stranih novinara.

Izložbu čine predmeti vezani za novinarstvo na internacionalnom planu: kamere, aparati korišteni za izvještavanje i lični predmeti novinara koji danas, gotovo 30 godina nakon početka opsade, postaju muzejski predmeti važni za rekonstrukciju kako pojedinačnih događaja, tako i šireg konteksta opsade.

Izložbu čine dvije teme: novinari o opsadi Sarajeva i novinari u opkoljenom Sarajevu.

Ova izložba je zamišljena kao platforma/otvoreni arhiv predstavljen u izložbenom prostoru – koji svakodnevno biva dopunjen novom građom i koji je dostupan publici za istraživanja.

Izložbu je moguće posjetiti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine svakim danom od 9 do 19 sati.

akos.ba

Povezani članci