Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Bajramska čestitka mr. Safeta Beganovića, glavnog imama MIZ Bosanska Dubica

Bajramska čestitka mr. Safeta Beganovića, glavnog imama MIZ Bosanska Dubica

Dragi Dubičanci i Dubičanke, muslimani i muslimanke, es-selamu alejkum

Sa zalaskom sunca, u četvrtak 14.6.2018. godine, nastupio je prvi ševal 1439. h. g., a to je prvi dan ramazanskog Bajrama.

Neka je hvala Allahu dž.š. koji nas je počastio brojnim blagodatima i omogućio nam da zajedno dočekamo još jedan ramazanski Bajram. Molimo Milostivog Gospodara da nam podari da ga  provedemo u zdravlju i rahatluku, sa onima koje volimo, a da našim rahmetlijama podari lijepi džennet.

Ovaj ramazan je meni lično posebno bitan i drag, jer je ovo osamnaesti ramazan koji provodim u Bosanskoj Dubici na poziciji imama i glavnog imama, dijeleći dobro i zlo sa mojim dragim Dubičancima. Krenuli smo doslovno od nule, zgarišta i porušenih objekata, i korak po korak, uz Allahovu pomoć, obnovismo, izgradismo i unaprijedismo vjerski život Dubice. Samo zajedničkim radom i trudom, kao i do sada, možemo očekivati nove uspjehe. Ovaj bajram dočekujem i pomalo tužan, jer među nama nema nama dragih lica i ljudi po po kojima smo prepoznavali naš grad, a među njima je i rahmetli Rasima Raković, naša najredovnija džematlijka.

Ramazan koji je iza nas je u Medžlisu IZ Bos. Dubica prepun lijepih aktivnosti naših džematlija, a posebno naše omladine. Vrijedi istaći da se teravih namaz klanjao sa zavidnom posjetom u sve tri naše džamije, u Gradskoj džamiji, Puhalskoj džamiji i Polju. Prezadovoljni smo odazivom džematlija na naše aktivnosti, a posebno naše djece i omladine.

Vodeći se hadisom Muhammeda, a.s., u kojem kaže da nije od nas onaj ko ne poštuje naše starije i nije milostiv prema mlađima, ovaj ramazan smo organizovali aktivnosti koje su zadovoljile svačije ukuse. Našoj omladini smo priredili druženja, omladinske i mektebske iftare, sijela, predavanja, razne zabavne aktivnosti, a naši stariji su mogli uživati u noćnim namazima, predavanjima naših gostiju predavača, druženjima i iftarima koji su organizovani skoro svaku noć u našem gradu. To je dobar znak i nadam se da ćemo na tragu dobra kojeg smo ostvarili u ovom mjesecu i dalje ustrajati u tome.

Spomenuo bih i nekoliko imena koja su se ovog ramazana posebno istakla svojim angažmanom. Tu su naš pouzdani Nedim Krivdić, koji vodi Facebook stranicu Omladinske biblioteke i redovno prati i izvještava o našim aktivnostima, Samir Draganović, koji se odgovorno iskazao na polju imameta i mujezinluka u našim džematima, te Amir Draganović, koji je bio čovjek od akcije, uvijek dostupan i koji je ponio veliki teret organizacije naših aktivnosti. Spomenuo bih i naš dječiji mektebski hor koji je izveo divan program za 27. noć ramazana, osvjetlavši naš obraz pred uvaženim gostima i muftijom banjalučkim, dr. Osmanom ef. Kozlićem, i koje je naš čestiti vakif Husnija Mehmedović obećao počastiti i jednoobrazno opremiti.

Spomenuo bih i našeg dubičkog hafiza Nedim Botića, koji je osvjetlao naš obraz širom zemlje i koji nas je i ovog ramazana počastio sa nekoliko dolazaka, prigodnih vazova i predvođenjem teravije, a sa nama je bio i ovoga Bajrama.

Zahvaljujem se i aktivu žena Merhameta Bos. Dubica, koje su nesebično žrtvovale vrijeme i trud u pripremi i organizovanju iftara i jela za postače. Zahvalio bih se i našoj dijaspori, donatorima i dobrotvorima koji su podržali naše aktivnosti i svojim donacijama omogućili organizovanje iftara za djecu i omladine te nabavku bajramskih paketića.

Zahvaljujem se i na podršci Rijasetu IZ, Muftijstvu banjalučkom, Medžlisu IZ Bos. Dubica I vrijednim džematlijama koji mi pružaju bezrezervnu podršku u radu sa djecom i omladinom.

Braćo i sestre, drugi dan Bajrama se obilježava kao Dan šehida. To je svakako jedna od brana zahuktalog zaborava stradanja i patnji kroz koje smo prošli. Zato vas pozivam da na Dan šehida, 16. juna, u haremu Puhalske džamije prisustvujemo učenju Jasina i dove za naše rahmetlije, a potom zajedno obiđemo mezarluke naših šehida. To je najskromnije što za njih možemo učiniti.

Moleći Allaha dž.š. da primi naš post, zekat, sadekatul-fitr, naše namaze, učenje Kur’ana kao i sve druge ibadete i sva dobra djela koja smo činili u ovom mubarek mjesecu, u ime Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica  i u svoje lično ime, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti a posebno onima sa područja našeg medžlisa u domovini i dijaspori, od srca želimo hajirli i berićetne mubarek bajramske dane, moleći Allaha dž.š., da nam podari zdravlje i uspjeh u životu i radu, bereket u nafaci, te sabur na zajedničkom putu dobra.

 

Bajram šerif mubarek olsun

mr. Safet ef. Beganović, glavni imam MIZ Bosanska Dubica

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top