Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Allahovo obećanje njegovim dobrim robovima

Allahovo obećanje njegovim dobrim robovima

“Allah je obećao svojim dobrim robovima ono što oko nije vidjelo niti uho čulo, niti srce osjetilo.” (1-472)

Povod nastanka

U “Džemiu-el_Kebiru” navodi se ova Alejhisselamova izjava: “Za vrijeme miradža pokazan mi je džennet. U njemu sam vidio lijepu djevojku, pitao sam: “Za koga je ova?” Odgovoreno mi je: “Za Zejd b.Harisa.” Zatim sam vidio rijeku od mlijeka, čiji je ukus nepromjenljiv, zatim rijeku od vina koja ne opija i rijeku od meda, pa sam pitao za koga je ovo? Odgovoreno mi je: “Za dobre Allahove robove.”

Porijeklo hadisa

Prenosi ga Ibn Asakir od Ebu Seida el-Hudrija. Prema ovoj predaji imao je neku vrstu rezerve zbog jednog prenosioca koji je slab a zvao se Ebu Harun El Abdi.

Komentar

Mnogo je Alejhisselamovih hadisa koji pojačavaju prednji hadis i još ga potvrđuju i pojašnjavaju. Evo nekih: “U džennetu ima stvari koje oko nije vidjelo niti i jedno uho nikada čulo, niti i jedno srce ima o tome kakva nagovještaja”. (Šejhan). Allah je pripremio za svoje dobre robove takvu nagradu kakvu oči nikad nisu vidjele, a niti su uši za to čule, tu nema nikakvih teškoća za ljudska srca. Učite ove Allahove riječi ako želite: “I niko ne zna kakve ih kao nagrada za ono što su učinili skrivene radosti čekaju.” (Buharija). Divne li su ove riječi i savjeti Pejgamberovi koje nam je ostavio. Vjernici ih izgovaraju sa zadovoljstvom i poštovanjem. Neka je spas i mir na sve poslanike koje posla Svemogući, iz milosti prema svjetovima da ih pravoj vjeri uči.

Izvor: Povodi nastanka nekih hadisa

Autor: Mirsad Mahmutović

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Elmedina R.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top