U FokusuVijesti iz zemlje

Al Jazeera Balkans obilježava 10 godina rada

Stavljajući istinu i činjenice na prvo mjesto, uz veliku profesionalnost i visoku produkciju informativnog programa, Al Jazeera Balkans postala je sinonim novinarstva kojem se vjeruje.

Al Jazeera Balkans, prvi informativni kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskog govornog područja, obilježava desetu godišnjicu.

Prve vijesti simbolično su emitovane 11. 11. 2011. godine u 18:00 iz studija u Sarajevu.

Objedinjujući prostor bivše Jugoslavije, razjedinjen konfliktima, ratom i nacionalizmom, ova medijska kuća je, uz studio u Sarajevu, otvorila regionalne centre u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici. U isto vrijeme angažovala je stalne dopisnike u Washingtonu, Briselu, Banjoj Luci, Mostaru, Ljubljani i Prištini.

Al Jazeera se uvijek ponosila raznolikošću u svojim timovima, a izuzetak nije ni Al Jazeera Balkans koja u svom timu okuplja profesionalce svih nacionalnosti, istovremeno vodeći računa o rodnoj ravnopravnosti.

Stavljajući istinu i činjenice na prvo mjesto, uz veliku profesionalnost i visoku produkciju informativnog programa, Al Jazeera Balkans postala je sinonim za objektivno i odgovorno novinarstvo kojem publika vjeruje.

Al Jazeera Balkans je dobila brojna priznanja i postala prva televizija s prostora Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu. Također, nekoliko puta je proglašena najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.

U proteklih deset godina Al Jazeera Balkans emitovala je hiljade sati programa, pratila najvažnije regionalne događaje, izvještavala uživo sa svih najvažnijih događaja u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i na Bliskom Istoku, te vratila fokus publike na dokumentarni program koji je nekad bio jedan od najvažnijih segmenata televizije.

U isto vrijeme Al Jazeerin web-portal i njegovi novinari, multimedijalni radnici, komentatori i blogeri donijeli su brojne analize aktuelnih događanja, ali i mnoge ljudske priče koje zaslužuju da budu ispričane.

Al Jazeera Balkans je uvijek posebnu pažnju posvećivala dokumentarnom programu, a to je dodatno iskazala kroz Međunarodni festival dokumentarnog filma (AJB DOC) koji je, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, pokrenula prije četiri godine.

Al Jazeera Balkans dio je televizijske mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom Istoku, ali i dala drugačiji pogled na događanja u tom i drugim dijelovima svijeta. Al Jazeera je nedavno obilježila 25 godina postojanja.

  AL JAZEERA

Povezani članci

Back to top button