Vijesti iz zemlje

Društvo novinara BiH: Al Jazeera Balkans najbolja u kategoriji TV novinarstva

Al Jazeera Balkans dobila je Nagradu za najbolju medijsku kuću u kategoriji TV novinarstva koju Društvo novinara Bosne i Hercegovine tradicionalno dodjeljuje povodom Svjetskog dana slobode medija.

Nagradu je primio direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić na manifestaciji “Novinar godine” održanoj u Bihaću.

“U mnoštvu nagrada širom svijeta naročito raduje ona u vlastitom dvorištu, kojudodjeljuju profesionalne kolege, naši novinari”, rekao je Đođić preuzimajući nagradu.

Na putu objektivnog novinarstva

Cilj manifestacije “Novinar godine” je očuvanje dostojanstva profesije i ohrabrivanje novinara u borbi za slobodu govora. Ta borba nije uvijek jednostavna, ali je vrijedna, naveli su iz Društva novinara BiH.

“Današnje vrijeme je vrijeme različitih manipulacija, spinova i lažnih vijesti i u takvom okruženju, globalnom, nije lako do gledalaca donijeti tačnu, pravovremenu, neobojenu vijest, što je naša primarna funkcija”, rekao je Đođić.

“Baš zbog toga, zbog tog teškog globalnog okruženja, još smo odlučniji istrajati na putu objektivnog, nikom dužnog novinarstva. To vam mogu obećati”, dodao je.

 

Regionalni medij sa sjedištem u Sarajevu

Al Jazeera Balkans je prvi informativni kanal u regiji i jedini regionalni medij sa sjedištem u Sarajevu koji je za 11 godina postojanja značajno promijenio medijsku sliku regije.

Pokrivajući najvažnije događaje u Evropi, SAD-u i Bliskom istoku, ali i drugdje u svijetu, Al Jazeera Balkans je svoje gledoace odvela na sva krizna, lokalna i svjetska žarišta, pružajući im objektivne i pravovremene informacije.

Već tri mjeseca, reporteri i snimatelji Al Jazeere Balkans rotiraju se u ratom zahvaćenoj Ukrajini iz koje donese informacije o invaziji koju je Rusija 24. februara pokrenula na tu zemlju.

 

Brojne prestižne nagrade

Al Jazeera Balkans i ranije je donosila priče i reportaže iz ratnih zona; njeni reporteri su, između ostalog, pratili sukobe u Ukrajini 2014. godine, kao i rat u Siriji, Arapsko proljeće, situaciju u Palestini i Izraelu koja povremeno eskalira te nerede na Capitolu.

Al Jazeera Balkans je prva televizija s Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu. Također, nekoliko puta je proglašena i najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.

klix

Povezani članci

Back to top button