Akova i akos.ba za iftar predlažu: Tortilja cannelloni s piletinom
Naš prijedlog za iftar - Tortilja cannelloni s piletinom

Sastojci:
450 g „Ovako“ svježeg pilećeg filea
6 većih tortilja
250 g šampinjona
350 ml milerama (sa većim postotkom mliječne masti)
1 kašika gustina
So
Biber
200 g žutog sira (gouda, trapist, edamer)
200 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Piletinu narežite na male kockice i popržite na malo ulja kako bi dobile boju. Izvadite ih iz tave te čuvajte na toplom. U istu tavu dodajte šampinjone narezane na ploškice. Dinstajte ih na laganoj vatri oko 10-ak minuta kako bi ispario višak tekućine.
Zatim dodajte mileram i fino ga umiješajte sa gljivama, pa lagano dodajte gustin i nastavite miješati pazeći da vam se ne stvore grudvice. Posolite i pobiberite, pa krčkajte umak dok se fino ne zgusne. Tada dodajte kockice piletine i krčkajte sve još oko 5 minuta.
Na sredinu svake tortilje rasporedite piletinu s umakom te pospite s malo narendanog sira. Tortilje potom umotajte, pazeći da vam na krajevima ne ostane otvor. Urolane tortilje poslažite jednu do druge u vatrostalnu zdjelu ili dublju tepsiju.
Na kraju, tortilje prelijte vrhnjem za kuhanje i pospite ostatkom narendanog žutog sira. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 minuta, odnosno dok sir na vrhu fino ne porumeni.
akos.ba