Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > AKOS i Udruženje Svitanje i ove godine u manifestaciji “Ramazan u Bosni”

AKOS i Udruženje Svitanje i ove godine u manifestaciji “Ramazan u Bosni”

Manifestacija “Ramazan u Bosni” uz brojne programe: Iftari za musafire iz povratničkih džemata, izvođenje ilahija, kasida…

I ove godine aktivisti AKOS-a i Svitanja bit će uključeni u realizaciju manifestacije “Ramazan u Bosni”.

Portal Akos.ba je jedan od medijskih pokrovitelja manifestacije.

Na platou ispred Čaršijske džamije u Sarajevu od 17. do 21. juna bit će upriličena kulturna manifestacija “Ramazan u Bosni”, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija predstavlja svojevrsni dar građanima BiH i Sarajeva od Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) koji već drugu godinu realizuje u saradnji sa četiri nevladine organizacije: Demos, AKOS, SAFF i Svitanje.

Manifestacija će se tokom pet dana odvijati uoči iftara, te sat vremena prije teravih-namaza, rekla je Medina Mehmedović – Mulalić u ime Islamske zajednice u BiH.

“Mjesec ramazan je mjesec pojačane vjerske aktivnosti kada Islamska zajednica u BiH vjernicima nastoji ponuditi prigodne vjerske sadržaje. Cilj je afirmacija ramazanskih vrijednosti. Manifestacija će trajati pet dana. Pozvali smo musafire iz povratničkih džemata, pozvali smo ih kako bismo ih ugostili na iftarima. Također, svjesni smo činjenice da ramazan u mnogim povratničkim mjestima sa sobom nosi opasnosti u vidu provokacije vjernika. Mi afirmišemo povratak, najveći dio naših aktivnosti se upravo dešava u džematu. I ovog ramazana odlučili smo neke povratničke džemate posebno ugostiti kako bi osjetili ramazansku atmosferu. Imat ćemo priliku slušati izvedbe djece, pobjednika mektebskih škola, poseban program će ponuditi gosti iz Hrvatske”, istakla je Mehmedović.

Prema njenim riječima, vjernici će imati priliku uživati u izvedbama ilahija i kasida, učenju Kur'ana, čitanju dramskih komada i recitala, izvedbama horova i drugih solista.

Manifestacija, kako je istakla Mehmedović, podsjeća na blagodarnosti mjeseca ramazana, oživljava njegove duhovne i kulturne pouke te ukazuje na vrijednosti suživota i raznolikosti.

Adem Zalihić, u ime organizacija koje su potpomogle manifestaciju pozvao je sve građane da svojim prisustvom uljepšaju ramazanske dane posta.

“Samo zajedno možemo doći do afirmacije pojedinca u zajednici, ali i društva u cjelini. Znamo da se čovjek, ljudsko biće, sastoji od dvije komponente, duše i tijela i mi smo u ovom projektu željeli pružiti ne samo uobičajene iftare već duhovne iftare u ovom programu. Stoga, toplo vas pozivam da nas pratite u ovom druženju i hvala svima koji su doprinijeli realizaciju ovog projekta”, rekao je Zalihić.

Informacije o sadržajima manifestacije možete pratiti na službenoj Facebook stranici.

Iz prošlogodišnjeg programa vam donosimo nastup Benjamina Mušinovića na prvoj večeri, odnosno svečanom otvaranju manifestacije gdje su bili prisutni i reis Kavazović i turski reis Gormez.

{youtube}iyqlzFoxbsM{/youtube}

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top