Pita na zdravi način
Kada je pomene bosanska kuhinja prva asocijacija jesu pite, obične ili one ispod sača.
No, u cijelosti gledano, jela bosanske kuhinje primila su uticaj turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja, tu svakako ne treba izostaviti ni uticaj centralne Evrope zbog dugotrajne Austro-Ugarske uprave. Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su blaga, kuhana s malo vode. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka.
Za bosansku kuhinju specifično je pripremanje jela ispod sača, odnosno peke, pri čemu se pripremljene namirnice, poklopljene metalnim zvonom, spremaju u žaru.
Mnogobrojni atributi opisuju bosansku kuhinju,ali ono što je sigurno je to da ona nije baš najzdravija i da je mješanje namirnica najčešće u lošim kombinacijama (bijelo brašno-meso, bijelo brašno-krompir i sl.)
Pita je neizostavno jelo na našim područjima. Uglavnom se pravi sa bijelim brašnom, tek u nešto skorije vrijeme pojavile su se pite od heljde, crnog brasna itd. koje predstavljaju nešto zdraviju inačicu ovog omiljenog bosanskog jela.
E, pa evo jedne zdrave varijante, koja je vrlo interesantna.
Potrebno za tijesto:
200 g integralnog brašna
200 g zobenih pahuljica
50 ml maslinovog ulja
2 supene kašike lanenog sjemena kojeg sameljete
Oko 200-250 ml mlijeka
So i prašak za pecivo
Potrebno za nadjev:
2 jaja
200 g mladog sira
100 g nekog drugog po izboru (npr. travnički sir)
100 gr milerama (kajmaka)
Povrće (patlidžani, tikvice, mrkva, slatki krompir)
Priprema:
Tijesto zakuhajte i ostavite u frizider da se “odmara” dok pripremate povrće
Patlidžan isjecite na što tanje kriške, posolite, pobiberite i pokapajte maslinovim uljem, te ostavite sa strane.
Slatki krompir i mrkvu ogulite i isjecite na što tanje kriške, tikvicu operite i isjecite neoguljenu.
Sve posolite, pobiberite i polijte maslinovim uljem.
300 g pilećih prsa isjecite na tanke kriške, te posolite i pobiberite.
Na zagrijanoj tavi kratko prepržite patlidžan. Izmješajte jaja, te dodajte sireve i kajmak (malo pobiberen).
Kada je tijesto odmorilo, razvijete ga na željenu veličinu tepsije koju ste obložili papirom za pečenje, te tijesto rasporedite i prema stranicama tepsije.
Na tako pripremljeno tjesto istresite nadjev od sireva i od stranica ka sredini slažite povrće i meso, naizmjenično.
Savjeti:
Ako želite vegetarijansku varijantu cijeli postupak je isti, samo izbacite piletinu.
Akos.ba i dobrekalorije.ba