Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Neka tvoj životni cilj bude takav da njegovim ispunjenjem usrećiš što više ljudi

Neka tvoj životni cilj bude takav da njegovim ispunjenjem usrećiš što više ljudi

sreća

Svako od nas treba da ima neki životni cilj prema kome će stremiti i zbog koga će usmjeravati svoj trud, svoje vrijeme i svoju energiju. Nije ispravno uvjerenje nekih ljudi koji kažu da ne mogu ostvariti puno u svom životu i da ne mogu postići ono što žele. Ustrajan i odlučan čovjek stremiće ka onim ostvarivim ciljevima i nikad se neće predavati.

Ne treba biti iluzionista i pred sebe postavljati nemoguće, ali težiti ka onim svojim ostvarivim ciljevima je neophodno i veoma bitno.

Trebamo se na tom putu sami boriti i biti uporni. Ovisno od onoga čime se bavimo i šta želimo u životu zavisiće i brzina ostvarivosti našim ciljeva. Bez obzira koliko nam trebalo da ostvarimo svoje životne ideje, planove i ciljeve nikada ne trebamo odustajati.

Gledajmo u svoju životnu ideju i svoj cilj kao u neku svoju misiju koju si dužan ispuniti. Budi odlučan i nepokolebljiv.

Logično je da odgovoran i savjestan čovjek neće težiti ka nečemu što je grijeh i što je šteta, po sebe i po druge.

Kad govorimo o ciljevima mislimo prvenstveno na one korisne i vjerom dopuštene stvari. Mladi autori streme ka tome da napišu što više korisnih knjiga i tako nešto vrijedno pomena ostave iza sebe. Graditelji nastoje svojim pokoljenjima izgraditi sigurne zgrade, ustanove i domove koji će biti trajno dobro koje će ostati kao vakuf iza njih. Sportisti teže ka što boljim rezultatima u svojim takmičenjima, dok učenici i studenti streme ka tome da budu najbolji u svom učenju i vladanju.

Zapravo svako od nas, bez obzira čime se bavio i šta u životu radio treba da nastoji da u tom svom poslu bude najbolji i da ga uradi na što bolji i što profesionalniji način.

Neka naši životni ciljevi budu jasni i precizni. Trudimo se, radimo i djelujmo sve dok ih ne ostvarimo. Neka ostvarenje naših ciljeva bude koristi i za nas i za našu cjelokupnu društvenu zajednicu. Postavljajmo takve ciljeve u svom životu na koje će se ponositi svi i od kojih će mnogi ljudi, nakon njihovog ispunjenja, imati koristi.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top