Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Akos.ba i dobrekalorije.ba vam savjetuju: Orašasti plodovi svaki dan

Akos.ba i dobrekalorije.ba vam savjetuju: Orašasti plodovi svaki dan

Orašasti plodovi i sjemenke su vrlo vrijedne namirnice koje biste trebali konzumirati svakodnevno. Svaki dan konzumirajte otprilike šaku orašastih plodova.

Najbolje je da kombinujete razne vrste ovih plodova, pa pomiješajte orahe, bademe, lješnjake, indijske i brazilske orahe, sjemenke bundeve i suncokreta i druge vrste sjemenki.
Orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdrave masnoće i dobar su izvor biljnih proteina, tako da su poželjne za konzumaciju kod ljudi koji slabo ili nikako ne koriste meso i ostale životinjske izvore proteina. Dobar su izvor i vitamina B kompleksa, vitamina E, A, D, zatim minerala, naročito magnezija, kalcija, kalija, selena i drugih. Dobar su izvor i vlakana. Vrlo je bitno da ih konzumiraju trudnice, dojilje, žene koje žele da zatrudne, sportaši, djeca u razvoju, kao i stariji ljudi.
Dodatni savjet: napravite sebi miks ovih plodova, pa ih grickajte za vrijeme užine, kada osjetite glad, dodajte ih salatama, kolačima i drugim jelima da biste ih što lakše uključili u ishranu.
Nemojte kupovati pržene i posoljene ove plodove, nego ih konzumirajte sirove.

Piše: dr. Safija Softić-Namas

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top