Vijesti iz zemlje

Abdulah Skaka: 6. aprila ponovo će proraditi Trebevićka žičara

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, danas je organizovao druženje s novinarima na kojem je najavio da će 6. aprila ove godine na Dan Grada Sarajeva ponovo u funkciju biti puštena Trebevićka žičara. Tim povodom i grupa sarajevskih umjetnika snimila je pjesmu “Trebević ponovo silazi u grad“, čiji je spot danas promovisan u Vijećnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Program proslave Dana Grada Sarajeva će biti izuzetno bogat, uz centralni događaj otvorenja Trebevićke žičare.

“Proslava Dana grada ove godine biće poseban dan u kojem ćemo pokazati da među nama ima puno onih koji Sarajevo vole i osjećaju kao svoj grad, koji ga doživljavaju kao prijatelja kojem treba pomoći i kojeg treba paziti“, rekla je Dervoz.

Povodom Dana Grada Sarajeva 6. aprila ove godine biće otvorena izložba “Uspinjača“, posvećena Trebevičkoj žičari. Autori izložbe su kustosi Muzeja Sarajeva. Izložba će biti otvorena 5. aprila u Vijećnici.

Dan kasnije u centru pažnje biće otvorenje obnovljene Trebevićke žičare u 11 sati. Nešto kasnije na Baščaršiji biće otvorena izložba “Uspomene“ na kojoj će biti predstavljene slike čiji su autori građani Sarajeva.

Trebevićka žičara u glavnom gradu BiH s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.,

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara. Žičara je potpuno uništena tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata bila je nerealizovana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare Javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Gradska uprava preuzme brigu o žičari.

U pogonu žičare biće 33 kabine, svaka sa po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button