Historija i tradicijaU Fokusu

U susretu Danu Grada: gradonačelnik Sarajeva Uglješa Uzelac

“Uglješa Uzelac je bio institucija. Značio je jako mnogo za Sarajevo. Volio je ovaj grad i čino je za ovaj grad velike stvari. Naročito je iskoristio mogućnost, dok je u jednom mandatu bio predsjednik Izvršnog Odbora grada, a kasnije  i olimpijski gradonačelnik. Rukovodio gradom za vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara i te svoje emocije izrazio onim fenomenalnim kadrovima koje su obišle svijet, kada maše olimpijskom zastavom, koju je primio na otvorenju OI.“.

Dio su ovo riječi koje je Ekrem Dupanović rekao za Uglješu Uzelca, povodom odluke gradskih vlasti da ime jedne ulice na strogoj periferiji grada da po imenu ovog nesumnjivo zasluženog covjeka u istoriji Sarajeva.

Rijetki su gradonačelnici ostavljali dubok trag u historiji Sarajeva kao što je to učinio Uglješa Uzelac.

Inače, Uglješa Uzelac je rođen  u selu Ivanjska kraj Banja Luke 1938. godine. Srednju školu pohađao je u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Obavljao je više značajnih funkcija, a ovdje se izdvaja ona po kojoj je poznat široj svjetskoj javnosti, kao gradonačelnik grada domaćina XIV Zimskih olimpijskih igara.

Sarajevo je svijetu bilo poznato kao grad u kojem je počeo Prvi svjetski rat, ali te 1984. godine je promijenio je reputaciju.

Pod motom 14. Zimskih olimpijskih igara, “Citius, Altius, Fortius” (“Brže, više, jače”), kroz Sarajevo je tada prodefiliralo 49 nacionalnih reprezentacija sa 1590 sportista i oko 1100 trenera i asistenata, a za to je bila potrebna nova infrastruktura.

Za to je trebalo izgraditi novu, proširiti i popraviti postojeću infrastrukturu. Izgrađene su nova sportska borilišta, hoteli, naselja, a proširen je i sarajevski aerodrom.

Uglješa Uzelac je bio osoba koja svim gradjanima ostao u sjecanju kao omiljeni covjek. Bio je osoba tako jednostavna, prava sarajevska raja, uvijek spreman da pomogne, da ti uputi pravi savjet….nije se „kofrcio“ da je neko i nešto. Čovjek iz naroda i za narod!

Preminuo je za vrijeme obavljanja funkcije ambasadora države Bosne i Hercegovine u Sloveniji, u Ljubljani 1997. godine.

 radiosarajevo.ba

Povezani članci

Back to top button