Književni kutakVijesti iz zemlje

Abdulah Sidran dobitnik nagrade “25. novembar” za životno djelo

Žiri za dodjelu nagrade “25. novembar” na zasjedanju 20. novembra jednoglasno je odlučio da Nagrada za životno djelo iz oblasti književnosti bude dodijeljena akademiku Abdulahu Sidranu, javlja Anadolu Agency (AA).

Žiri čine Fahrudin Rizvanbegović, predsjednik žirija, Almir Bašović, Dijana Hadžizukić, Sanjin Kodrić, Sead Šemsović i Filip Mursel Begović.

Nagrada, koju je utemeljio sedmični časopis “Stav”, bit će dodijeljena u petak u Gradskoj vijećnici Sarajevo.

Abdulah Sidran je bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, prozaist i romansijer, putopisac, publicist i esejist. Jedan je od ključnih, temeljnih autora savremene književnosti u Bosni i Hercegovini, kao i autor cijenjen u međunarodnim okvirima.

Prvi laureat, 2016. godine, bio je Dževad Karahasan, a 2017. godine nagradu je dobio Irfan Horozović. Visoki pokrovitelji ovogodišnje dodjele nagrade su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, partner projekta je Bosna Bank International (BBI),a suorganizator JP “Sarajevo”, saopćili su organizatori.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button