Znate li kako se pravilno jede bijeli luk?
Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.
Bijeli luk je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit, potvrđuju i stručnjaci- prenosi zadovoljna.hr
U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.
Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.
Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
- Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
- Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri čehna.
- Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
- Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi ga izbjegavaju jesti zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi bijelog luka protiv kojeg ni jedna prehlada nema šanse – jednostavno popijte čehno bijelog luka s vodom.
akos.ba