Brak i porodica

Slanje pogrešnih poruka: Ne smatrajte svoje dijete preplašenim

Ne smatrajte svoje dijete preplašenim. Jedini način da prevaziđe strah jeste da od vas dobije potvrdu da ono to može.

K ima 11 godina, odlična je učenica i dolazi po preporuci logopeda zbog mucanja.

M: Ona je generalno plašljiva kao osoba. Evo i sad je trema drma.

P: Dobro, ali ja sam joj skroz nepoznata. A ona je došla ovdje da priča o nečemu što joj je problem. U tom smislu… u redu je što ima tremu. Zato ćemo mi polako…. osmjehne se K.

M: Ona je po prirodi plašljiva, uplašena, boji se svega. Ja je juče vidim, pune oči suza. Šta je bilo? Pa bojim se šta ću dobiti iz matematike. Da li je to matematika, jezik, bilo koji predmet ona ima strah.

P: K Hajde molim te izađi malo ispred da crtaš dok ja pričam sa mamom, može?

K izlazi.

P: Dakle dokle god vi budete… neophodno je da vi nju ne smatrate preplašenom. Ja znam da to sad zvuči paradoksalno, ali jedini način da ona prevaziđe strah jeste da od vas dobije potvrdu da ona to može. Dokle god vi nju tako vidite, kao uplašenu, preplašenu, ona će sigurno to i biti…

“Ne smatrajte svoje dijete preplašenim. Jedini način da prevaziđe strah jeste da od vas dobije potvrdu da ono to može.”

M: Mhm.

P: Bez obzira što možda ne mislite da je to tako, probajte da joj šaljete poruke dobro je, ti si okej, ti si hrabra, već više puta si to radila, ja sam sigurna da ti to možeš, jeste da se ponekad uplašiš, ali nije to strašno, svako se uplaši… Bez obzira što je to kod nje malo jače, da joj šaljete obrnute poruke.

M: Obrnute poruke.

T: Da. I svaki put kad uradi nešto uprkos tome što se uplašila obavezno je pohvalite.

Usmeravajte svoju decu u onom smeru u kom vi želite. Ne zaboravite da vam veruju. Sve što treba da nauče o sebi najpre će čuti od vas. Imajte to na umu kada im govorite kakva su.

Priče sa stranice nastale su kao proizvod rada sa djecom i roditeljima u Razvojnom savjetovalištu doma zdravlja Zvezdara.

Izvor: Psihosinergija

Povezani članci

Back to top button