KulinarstvoZdravlje

Koliko soli nam je potrebno u danu?

Na pitanje koliko soli zapravo trebamo unositi za normalno funkcioniranje organizma, odgovor koji ne bismo tako brzo trebali zaboraviti, a pogotovo bismo ga se trebali pridržavati u svakodnevnoj prehrani glasi : dovoljna su maksimalno 2 grama soli dnevno, a ne bismo trebali unositi više od 5 grama. Za djecu vrijedi da im je potrebno i manje od toga.

Ograničite unos soli na manje od 5 g dnevno

Na pitanje koliko soli zapravo trebamo unositi za normalno funkcioniranje organizma, odgovor koji ne bismo tako brzo trebali zaboraviti, a pogotovo bismo ga se trebali pridržavati u svakodnevnoj prehrani glasi : dovoljna su maksimalno 2 grama soli dnevno, a ne bismo trebali unositi više od 5 grama. Za djecu vrijedi da im je potrebno i manje od toga.

Presoljeni i hljeb i peciva

Hljeb i pekarski proizvodi najvažniji su izvor prekomjernoga unosa kuhinjske soli u populaciji. Istraživanje Prehrambeno-tehnološkog fakulteta pokazalo je da u hljebu ima preko 2 posto soli, što je više od udjela soli u kobasicama, pa to znači da u kilogramu hljeba ima do 20 grama soli.

Još veći problem su djeca jer je udio soli u pecivima koja ona često jedu oko 3 posto pa i više. Prosječan unos kuhinjske soli kod djece je oko 9 grama, a gotovo 50 posto dolazi iz pekarskih proizvoda.

Previše soli šteti zdravlju

Prekomjeran unos kuhinjske soli izravno je povezan s visinom krvnoga pritiska. Previše soli oštećuje krvne žile i pogoduje nastanku srčanih i bubrežnih bolesti, izravno je povezan s učestalošću moždanoga udara te je preduslov za nastanak bubrežnih kamenaca, osteoporoze, faktor rizika za pretilost i neke vrste karcinoma, kao što su rak želuca i ždrijela.

Ograničiti unos natrija

Preporučuje se da unos kuhinjske soli bude manji od 5 g dnevno, što je jedna čajna kašika. S obzirom na to da se natrij ne nalazi samo u kuhinjskoj soli, već ga mogu sadržavati i brojni aditivi i pomoćne tvari koje se koriste u proizvodnji hrane, postoje i preporuke za unos natrija i one su manje od 2 g dnevno. Natrij je mineral koji nam je prijeko potreban za život i njegova koncetracija u organizmu vrlo je konstantna. Višak natrija organizam izbacuje mokraćom, njegove rezerve nalaze se u koštanom tkivu. Fiziološke uloge natrija uključuju regulaciju ukupne količine vode u organizmu, ulogu u regulaciji krvnog pritiska, te ulogu vezanu uz mehanizme transporta u staničnim membranama. Iz tog razloga ga moramo unositi u orgnizam. S druge strane, prekomjeran unos natrija, odnosno soli, pogoduje visokom krvnom pritisku, pa se kao mjera prevencije obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti preporučuje smanjiti unos soli.

Preporuke za smanjenje unosa soli

Ne dosoljavati hranu, konzumirati što manje grickalica, krekera, čipseva i sl.,ograničiti konzumaciju instant supa i jela (jer sadrže pojačivač okusa, natrijev glutaminat, koji je pravi primjer spoja koji sadrži natrij, a nije kuhinjska sol), oprezno dodavati u jela soja sos i slične umake, čitati deklaracije kupovnih proizvoda kako bismo znali koliko soli sadrže. Posebno oprezni s unosom soli trebalju biti osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska, srčani bolesnici i osobe s aterosklerozom.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci