Liderstvo i menadžment

Pet načina da uvijek budete zadovoljni sobom

  1. Prihvatite sebe

Osoba, pogotovo mlada i tek na početku svog životnog puta, često zapadne u akutnu depresiju zbog nezadovoljstva svojim životom. Da bismo odstranili ove negativne misli, moramo prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo. Tu je naša snaga. Svako od nas posjeduje nešto što drugi nemaju – sebe!

  1. Budite strpljivi

Ovo je princip utemeljen sunnetom našeg Poslanika s.a.v.s. Ne možemo očekivati rješenje svih problema odmah nakon prve dove, ili nakon prvog treninga. Ili nakon prvog dobro iskorištenog dana. Za dugotrajno zadovoljstvo potrebno je strpljenje.

  1. Imajte cilj

Osoba bez jasno definisanog cilja često dolazi u psihički bezizlaznu situaciju. Ovo se dešava zbog problema definisanja životne svrhe. Osoba, da bi bila zadovoljna, mora odrediti jasan životni cilj, bio on sazdan u poduzetničkom, akademskom, misionarskom, ili drugom svjetlu. Jednom kada je cilj jasno određen, životna svrha je ustabiljena!

  1. Pouzdajte se u Allaha

Musliman kroz cijeli svoj život neupitno mora biti pouzdan u Allaha i ovaj korak se svojom važnošću treba prožeti kroz svaki od pet navedenih koraka. Međutim, ako pravimo hronologiju, vidjet ćemo zašto smo ga stavili baš na ovo mjesto. Poznat nam je primjer iz života Poslanika s.a.v.s kada savjetuje jednog od ashaba kako prvo treba da sveže devu, pa zatim da se pouzda u Uzvišenog Gospodara, nakon što mu je ovaj rekao da nema potrebe da je veže, jer će mu Allah pomoći. Ovim se želi reći da nam i Allah dž.š. nalaže trud i rad koji prethode potpunom pouzdanju u Njegovu pomoć. Mi moramo odraditi svoj dio. A Allahova pomoć neće izostati!

  1. Budite konstantni

Ključ konačnog uspjeha jeste konstantnost. Čovjek, ukoliko ima cilj, mora da radi na njemu, bez obzira na okolnosti. Bio umoran, mrzovoljan, pospan, ili nesretan, on uvijek treba da ide naprijed. Sjetite se primjera čovjeka koji umoran dođe s posla kući, a potom obavi i jaciju i teravih namaz u džematu. On zapravo tek nakon obavljenih namaza shvata veličinu zadovoljstva u korisnom trudu. Trud se na kraju uvijek isplati!

Za Akos.ba piše: Mujo Adžemović

Povezani članci