Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Ključ Dženneta: Koristi i vrijednosti namaza

Ključ Dženneta: Koristi i vrijednosti namaza

  1. Namaz spada među najvrijednija tjelesna djela koja rob može učiniti, i najuzvišenije načine duhovnog približavanja Uzvišenom Allahu. Prenosi se od Ibn Mes'uda, radijallahu ‘anhu, da je rekao: „Upitao sam Vjerovjesnika: ‘Koje je najdraže djelo Allahu?’ On je rekao: ‘Namaz u njegovom vremenu!’(Buhari, Muslim) Također je, sallallahu ‘alejhi we selleme, rekao: ‘Budite ustrajni i nemojte pobrojavati sevape za ustrajnost. Znajte da je vaše najbolje djelo vaš namaz, i da abdest održava samo onaj koji je vjernik!'“ (Hakim, Ibn Hibban, Taberani)
  2. Namaz je „Ključ Dženneta“, kao što se navodi u časnom hadisu. (Tirmizi, Ahmed, Bejheqi)
  3. On je najveće obilježje muslimana kojim se odlikuju u odnosu na druge narode. Zbog obavljanja namaza se pojedincu potvrđuje njegova pripadnost islamu, kao što Uzvišeni kaže:“Ali ako se oni budu pokajali i namaz budu obavljali i zekat davali, braća su vam po vjeri.“(Prijevod značenja, et-Tewbeh, 11) O tome je govorio i Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we selleme, kazavši: „Ko bude obavljao naš namaz, okretao se našoj Kibli i bude konzumirao ono što mi zakoljemo, takav se smatra muslimanom i on je pod okriljem Allahove zaštite, i zaštite Njegovog Poslanika, pa ne varajte Allaha u pogledu Njegovog jamstva!“ (Buhari, Nesa'i, Taberani) Također, njime se potvrđuje islamski identitet nekog društva. Ako u nekoj državi ne postoje džamije, ista se ubraja u nevjerničke zemlje.
  4. On je istinska sreća i radost monoteista i ovosvjetski džennet koji nalaze u svojim dušama. Tako je izjavio njihov starješina, Mustafa, sallallahu ‘alejhi we selleme: „…a radost moga oka je u namazu!“ (Nesa'i, Ahmed, Hakim) Onaj ko dobro promisli riječima Uzvišenog: „Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore, zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i sedždu obavljaj, i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj!“ (Prijevod značenja, el-Hidžr, 97-99), ovu činjenicu će ispravno razumijeti, i svatiti će zbog čega bogobojazne osobe hitro žude da obave namaz zbog čega čeznu za njim i u njemu pronalaze svoj odmor. Štaviše, u njemu pronalaze svoj odmor i od svojih briga i nevolja, kao što Uzvišeni veli: „…one koji vjeruju i čija srca, kad se Allah pomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene smiruju!“ (Prijevod značenja, er-Ra'd, 28) Slično tome je rekao Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi we selleme, svome mu'ezzinu, kazavši: „O Bilale, prouči ikamet za namaz! Odmori nas njime!“ (Ebu Davud, Ahmed, Taberani) Što se tiče ljenivca i licemjera, Allahu se od toga utječemo, oni svojim odnosom prema namazu izgovaraju: „Prouči ikamet za namaz! Odmori nas od njega!“
  5. Uzvišeni Allah je namaz učinio tvrđavom za istinske i strpljive vjernike i njihovim skloništem u kome se sklanjaju onda kada ih snađu teške nevolje ili ih pogode iznenadna iskušenja. Uzvišeni je rekao: „O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.“ (Prijevod značenja, el-Beqareh, 153) Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi we selleme, uvijek bi kada bi ga snašla kakva nevolja hitro pohitio ka skrušenoj molitvi i sedždi kao što je to dobro poznato iz njegove biografije. (Ebu Davud, Ahmed)

Izvor: Namaz – vjernikov mi'radž

Autor: Nedžmuddin ibn Abdul-Hadi eš-Šazili

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top