Kulinarstvo

Lahki recept sa kuhanim jajima

Punjena jaja sa lukom i kiselim krastavcima

Potrebno je:

7 jaja

za punjenje:

1 kašika sitno sjeckanog luka

1 kašika sitno sjeckanog kiselog krastavca

150 ml milerama

soli po ukusu

i još za dekoraciju:

malo kapra

malo vlašca

malo ljute, crvene, paprike

Način pripreme:

Jaja sam izvadila da malo odstoje na sobnoj temperaturi a onda ih stavila u hladnu vodu, dodala malo soli i sirćeta pa na umjerenoj vatri polako zagrijavala do vrenja. S vremena na vrijeme blago sam ih okretala i kuhala 10-ak minuta od kako je voda proključala.

Poslije 10 minuta jaja sam izvadila i stavila u ledenu vodu na pola sata, da se skroz ohlade a onda oljuštila i presjekla na pola.

Izvadila sam žumanca, izgnječila u činijici i pomješala sa sitno sjeckanim lukom i krastavčićima, dodala sam zatim mileram i soli po ukusu.

Punjenje sam stavila u špric za dekoraciju i napunila bjelanca (predhodno sam svakom bjelancetu minimalno odsjekla dno da bi ravno stajalo u tanjiru).

Gore sam stavila po kapar i posula sa malo sjeckanog vlašca i sitno sjeckane ljute papričice.

Držala sam u frižideru do serviranja.

najboljamamanasvetu.com

Povezani članci