Kulinarstvo

Recept: Musaka od krompira

Broj osoba: 4

Sastojci:

1 kg krompira

500 gr. mljevenog junećeg mesa

1 glavica crvenog luka

1 svježa paprika

2 jaja

4 dcl kiselog vrhnja

1 vezica peršunovog lista

po želji ulje, maslac….

1 dcl mineralne vode

so, biber, vegeta…

Za pečenje: 2 kašikice ribanog sira /gauda, parmezan../

Priprema:

1. Mljeveno meso dinstati na sjeckanom luku i paprici oko 15 minuta, uz polijevanje toplom vodom. Posoliti i pobiberiti po želji. Nakon toga ostaviti ga na stranu (može se i sasvim ohladiti).

2. Krompir oguliti i izrezati na duguljaste tanke kriškice. Sve posoliti i podijeliti na dva dijela.

3. Vrhnje, jaja, so, biber ,mineralnu vodu, sjeckani peršun i ribani sir izmiješati zajedno u žitku smjesu.

4. Pola narezanog krompira slagati u namašćenu posudu – tepsiju. Priređeno mljeveno meso istresti po krompiru. Na meso istresti par kašikica (3-4) smjese s vrhnjem. Zatim na to poslagati preostali krompir.

5. Ostatak smjese od vrhnja preliti odozgo po musaki.

6. Premazati cijelu musaku i staviti u zagrijanu rernu, na 200 stepeni. Peći oko 1 sat vremena. Veći dio vremena peći pokriveno folijom, a zadnjh 15 minuta bez folije.

7. Servirati sa finom svježom salatom.

coolinarka. com

Povezani članci