Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – peti dan

Recept za pripremu tope možete pogledati OVDJE.

Tarhana

 Priprema: 10 min

Kuhanje: 40 min

Serviranja: 6 porcija

Sastojci:

1 luk

1 paprika

3 veća, mekša paradajza

1 srednja mrkva

1 paprika

100g mljevenog junećeg mesa

80g tarhane

So začini po želji: kurkuma, biber, crvena paprika, menta, peršun

1,2l vode

ulje

Priprema:

Na ulju kratko propržiti meso i luk. Isjeckati papriku i mrkvu a paradajz izrendati te dodati u izdinstano meso i luk. Zaliti ključalom vodom i pustiti da se kuha oko 30 min. Kada je povrće skoro skuhano dodati tarhanu, so i začine po želji te kuhati dok se tarhana ne skuha, otprilike 10 minuta.

Savjet: Za bolji okus u tarhanu dodajte kašiku Brzo&Fino kiselog vrhnja i sok od limuna.

Juneći gulaš

Priprema: 10 min

Kuhanje: 1h

Serviranja: 6 porcija

Sastojci:

500 g junećeg mesa

400 g crnog luka

200 ml soka od paradajza

1 kašičica suhog peršuna

1 kašičica bosiljka

1 kašika suhog biljnog začina

2 kašičice crvene mljevene paprike

6 kašika ulja

so, biber

Priprema:

Na ulju u tavi propržite sitno sjeckani crni luk sve dok ne dobije žutu staklastu boju. Dolijte malo vode i ostavite da se dinsta oko 10 minuta.

Kada je luk prodinstan, dodajte 2 kašičice crvene mljevene paprike i junetinu isjeckanu na kockice. Dolijte još vode (tek toliko da se prekrije meso), ubacite peršun i ostavite da se krčka uz povremeno miješanje i dolivanje vode. Što se duže kuha, gulaš je ljepši.

Petnaestak minuta pred kraj kuhanja dodajte suhe biljne začine i sok od paradajza, posolite i pobiberite po ukusu i dodajte bosiljak.

Služite uz pire krompir.

Hurmašice

 

Priprema: 20 min

Kuhanje agde :30 min

Pečenje: 15 min

Serviranja: 30 hurmašica

Sastojci:

Dukat maslac 250g

1 jaje

1 dl ulja

5 supenih kašika Brzo&Fino kiselo vrhnje

1 supena kašika sirćeta

4 šolje brašna

1 šolja kokosovog brašna

Prašak za pecivo

Za agdu:

1200g šećera

1 litra vode

1 veći limun

Priprema:

Dukat maslac pjenasto umutiti sa šećerom, zatim dodati ulje i sirće i lagano rukom izmješati te dodati brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno . Mijesiti rukom dok ne dobijemo tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Od tijesta uzimati komadiće i rukama oblikovati valjak. Valjak blago pritisnuti na rende i formirati hurmašicu. Hurmašice redati na tepsiju praveći razmak 3-4 milimetra između njih.

Tepsiju ubaciti u rernu prethodno zagrijanu na 180 stepeni te ih peći 15-tak minuta ili dok ne dobiju lijepu svijetlo smeđu boju.

Priprema agde:

Šećer istresti u šerpu, zaliti sa 1 l vode i kuhati oko pola sata dok ne dobijemo gusti sirup boje meda. Ostaviti agdu da se hladi. U hladnu agdu ubaciti dobro opran i na tanke kriške isjećen limun.

Hladnom agdom zaliti vrele hurmašice.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

akos.ba

Povezani članci