Ramazanski iftarski meni – peti dan
Recept za pripremu tope možete pogledati OVDJE.
Tarhana
Priprema: 10 min
Kuhanje: 40 min
Serviranja: 6 porcija
Sastojci:
1 luk
1 paprika
3 veća, mekša paradajza
1 srednja mrkva
1 paprika
100g mljevenog junećeg mesa
80g tarhane
So začini po želji: kurkuma, biber, crvena paprika, menta, peršun
1,2l vode
ulje
Priprema:
Na ulju kratko propržiti meso i luk. Isjeckati papriku i mrkvu a paradajz izrendati te dodati u izdinstano meso i luk. Zaliti ključalom vodom i pustiti da se kuha oko 30 min. Kada je povrće skoro skuhano dodati tarhanu, so i začine po želji te kuhati dok se tarhana ne skuha, otprilike 10 minuta.
Savjet: Za bolji okus u tarhanu dodajte kašiku Brzo&Fino kiselog vrhnja i sok od limuna.
Juneći gulaš
Priprema: 10 min
Kuhanje: 1h
Serviranja: 6 porcija
Sastojci:
500 g junećeg mesa
400 g crnog luka
200 ml soka od paradajza
1 kašičica suhog peršuna
1 kašičica bosiljka
1 kašika suhog biljnog začina
2 kašičice crvene mljevene paprike
6 kašika ulja
so, biber
Priprema:
Na ulju u tavi propržite sitno sjeckani crni luk sve dok ne dobije žutu staklastu boju. Dolijte malo vode i ostavite da se dinsta oko 10 minuta.
Kada je luk prodinstan, dodajte 2 kašičice crvene mljevene paprike i junetinu isjeckanu na kockice. Dolijte još vode (tek toliko da se prekrije meso), ubacite peršun i ostavite da se krčka uz povremeno miješanje i dolivanje vode. Što se duže kuha, gulaš je ljepši.
Petnaestak minuta pred kraj kuhanja dodajte suhe biljne začine i sok od paradajza, posolite i pobiberite po ukusu i dodajte bosiljak.
Služite uz pire krompir.
Hurmašice
Priprema: 20 min
Kuhanje agde :30 min
Pečenje: 15 min
Serviranja: 30 hurmašica
Sastojci:
Dukat maslac 250g
1 jaje
1 dl ulja
5 supenih kašika Brzo&Fino kiselo vrhnje
1 supena kašika sirćeta
4 šolje brašna
1 šolja kokosovog brašna
Prašak za pecivo
Za agdu:
1200g šećera
1 litra vode
1 veći limun
Priprema:
Dukat maslac pjenasto umutiti sa šećerom, zatim dodati ulje i sirće i lagano rukom izmješati te dodati brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno . Mijesiti rukom dok ne dobijemo tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Od tijesta uzimati komadiće i rukama oblikovati valjak. Valjak blago pritisnuti na rende i formirati hurmašicu. Hurmašice redati na tepsiju praveći razmak 3-4 milimetra između njih.
Tepsiju ubaciti u rernu prethodno zagrijanu na 180 stepeni te ih peći 15-tak minuta ili dok ne dobiju lijepu svijetlo smeđu boju.
Priprema agde:
Šećer istresti u šerpu, zaliti sa 1 l vode i kuhati oko pola sata dok ne dobijemo gusti sirup boje meda. Ostaviti agdu da se hladi. U hladnu agdu ubaciti dobro opran i na tanke kriške isjećen limun.
Hladnom agdom zaliti vrele hurmašice.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
akos.ba