Brzo&Fino janjeće rolnice s umakom od đumbira
Priprema
25 min.
Kuhanje
20 min.
Serviranja
4 do 6
Sastojci:
1 veliki baget
rukola
kriške naranče
sastojci za fil za punjenje janjetine:
2 kašike Dukat maslaca
1 mala glavica luka, sitno nasjeckanog
1/2 zelene paprike, nasjeckane
2 češnja bijelog luka, propasiranog
300g janjećeg mesa, mljevenog
1 kašičica naribanog svježeg đumbira
so i biber, po ukusu
1 jaje, umućeno
1 šolja krušnih mrvica
1/3 šolje soka od naranče
sastojci za slatki umak od đumbira:
2 kašičice kukuruznog škroba
1/3 šolje vode
1/3 šolje Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20%
1/3 šolje soka od grejpa
1 kašičice naribanog svježeg đumbira
2 kašike šećera
polovina kocke instant povrtne juhe
Priprema:
Prethodno zagrijati rernu na 160°C.
Izrežite baget na pola i po dužini. Uklonite sredinu iz svake polovine i ostavite sa strane.
U obje polovice bageta stavite nadjev s janjetinom, sastavite ih i blago pritisnite. Pecite 10 minuta. Izvadite iz rerne i pažljivo narežite na kolutiće.
Nadjev:
U tavi, na maslacu, dinstajte luk, zelenu paprike i bijeli luk 4 do 5 minuta, miješajući. Dodajte mljevenu janjetinu i pirjajte dok povrće ne bude mekano. Ocijedite svu masnoću iz tave. Dodajte đumbir, sol i biber.
Uklonite s vatre i ostavite da se hladi 10 minuta. Dodajte umućeno jaje, krušne mrvice i sok od naranče. Izmiješajte dobro i stavite na stranu.
slatki umak od đumbira:
U posudu za kuhanje pomiješajte kukuruzno brašno s vodom. Dodajte preostale sastojke, uključujući Brzo&Fino vrhnje za kuhanje. Pustite da prokuha, stalno miješajući. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre i prespite preko janjećih kolutića.
Poslužite 2 do 3 koluta po osobi. Pospite svaki kolut slatkim umakom od đumbira, ukrasite rukolom i narančinim kriškama.
akos.ba