Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > 10 “teških” stvari u vašem životu koje možete vrlo lahko pojednostaviti

10 “teških” stvari u vašem životu koje možete vrlo lahko pojednostaviti

“Čistota i jednostavnost čine krila na kojima se čovjek uzdiže iznad zemlje i svega privremenog.” — Thomas à Kempis
Jednostavnost donosi ravnotežu, slobodu i radost. Kada počnemo da živimo jednostavno i iskusimo ove koristi, počinjemo da postavljamo slijedeće pitanje, “Gdje još u mom životu mogu da otklonim smetnje, i jednostavno se fokusiram na ono što je bitno?”
Na osnovu našeg ličnog puta, naših razgovora, i naših zapažanja, ovo čini listu 10 najvažnijih stvari u našem životu koje možemo pojednostaviti već danas, kako bismo počeli živjeti uravnoteženijim, srećnijim životom:
1. Vaše stvari – Previše materijalnih stvari komplikuju naš život u mnogo većoj mjeri nego što smo tome ikada dali zanačaja. Prazne nam bankovne račune, odnose našu energiju, našu pažnju. Odvajaju nas od onih koje volimo, i od života koji je zasnovan na našim sopstvenim vrijednostima. Ukoliko ćete uložiti vremena da biste otklonili nebitne stvari iz svog života, nikada nećete zbog toga zažaliti. Za više ideja na ovu temu, pogledajte Olakšajte sebi: 7 vodećih načela koja će pomoći svakome da rasčiste svoje domove i organizuju svoje živote.
2. Obaveze koje vam iziskuju vrijeme – Većina nas je ispunila dane od početka do kraja obavezama koje iziskuju vrijeme: posao, kuća, dječije aktivnosti, društvena događanja, vjerska nastojanja, hobiji… i lista se tu ne završava. Kada imate mogućnost, oslobodite se obaveza koje iziskuju vrijeme, a koje nisu u skladu sa onim što vi smatrate najvećim vrijednostima.
3. Vaši ciljevi – Smanjite broj ciljeva kojima, tokom vašeg života, namjerno stremite na jedan ili dva. Smanjenjem broja ciljeva koje želite da ostvarite, poboljšaćete svoju pažnju i nivo svoje uspješnosti. Sačinite listu stvari koje želite da ostvarite u životu i odaberite dvije najvažnije. Kada završite sa jednom, dodajte drugu sa vaše liste.
4. Vaše negativne misli – Većina negativnih emocija su potpuno beskorisne. Ozlojeđenost, gorčina, mržnja i ljubomora nikada nisu poboljšale kvalitet života niti jednog, jedinog ljudskog bića. Preuzmite odgovornost za svoje misli. Oprostite boli nanesene u prošlosti i zamijenite negativne misli pozitivnima.
5. Vaša dugovanja – Ukoliko ste “zarobljeni” dugovanjima, smanjite ih. Počnite danas. Učinite šta morate da se riješite njihovog tereta. Pronađite pomoć koja vam je potrebna. Žrtvujte luksuz danas, kako biste sutra uživali u slobodi.
6. Vaše riječi – Koristite manje riječi. Govorite jednostavno i iskreno. Mislite ono što kažete. Izbacite ogovaranja.
7. Umjetni sastojci – Izbjegavajte trans-masti, rafinirane žitarice (bijeli hljeb), visoko fruktozni kukuruzni sirup, i previše natrijuma. Smanjenjem ovih sastojaka, kratkoročno gledano, ćete poboljšati nivo enrgije, a dugoročno gledano, vaše zdravlje. Takođe, koliko god je to moguće, smanjite potrošnju lijekova koji se izdaju bez recepta – dozvolite tijelu da se prirodno izliječi, umjesto da stvorite ovisnost o supstancama.
8. Vrijeme koje provodite ispred ekrana – Usmjeravanje vaše pažnje na televiziju, filmove, video igrice i tehnologiju utiče na vaš život više nego što mislite. Mediji vam repozicioniraju vrijednosti. Počinju da dominiraju vašim životom. I to ima ogroman uticaj na vaš stav, i na vaše poglede. Nažalost, kada živite u takvom svijetu određene konstante, ni ne primjećujete na koji način on utiče na vas. Jedini način da istinski prepoznate njihov uticaj na vaš život je da ih u potpunosti isključite.
9. Vaše veze sa svijetom – Odnosi sa drugima su dobra stvar, ali konstantni poticaj odvlačenja pažnje je loš. Naučite kada da da isključite mobitel, kada da se odjavite sa Facebook-a, ili da ne pročitate poruku. Fokusirajte se na ono što je važno, ne na ono što je hitno. Stalan poticaj drugih ljudi koji vam odvlače pažnju može učiniti da se osjećate važni, da ste nekome potrebni, ili da ste željeni, ali osjećati se važno i postići to da ste nekome važni su potpuno različite stvari.
10. Obavljanje više stvari istovremeno – Istraživanja navode da istovremeno obavljanje više stvari povećava stres i smanjuje produktivnost. U vrijeme kada obavljanje jednog zadatka postaje vještina koja izumire, naučite je. Izvršavajte jedan po jedan zadatak. Budite dobri u tome. A kada to završite, pređite na slijedeći.

Piše: JOSHUA BECKER

Izvor: becomingminimalist.com

Usluge prijevoda teksta: Congress Service Center – Sarajevo Office

Skenderpasina br.1, Sarajevo

Tel. ‎+387 33 267 250

Fax. ‎+387 33 267 251

E-mail: [email protected]

 akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com