Kulinarstvo

Brzo&Fino janjeće rolnice s umakom od đumbira

 

Priprema

25 min.

Kuhanje

20 min.

Serviranja

4 do 6

Sastojci:

1 veliki baget

rukola

kriške naranče

sastojci za fil za punjenje janjetine:

2 kašike Dukat maslaca

1 mala glavica luka, sitno nasjeckanog

1/2 zelene paprike, nasjeckane

2 češnja bijelog luka, propasiranog

300g janjećeg mesa, mljevenog

1 kašičica naribanog svježeg đumbira

so i biber, po ukusu

1 jaje, umućeno

1 šolja krušnih mrvica

1/3 šolje soka od naranče

sastojci za slatki umak od đumbira:

2 kašičice kukuruznog škroba

1/3 šolje vode

1/3 šolje Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20%

1/3 šolje soka od grejpa

1 kašičice naribanog svježeg đumbira

2 kašike šećera

polovina kocke instant povrtne juhe

Priprema:

Prethodno zagrijati rernu na 160°C.

Izrežite baget na pola i po dužini. Uklonite sredinu iz svake polovine i ostavite sa strane.

U obje polovice bageta stavite nadjev s janjetinom, sastavite ih i blago pritisnite. Pecite 10 minuta. Izvadite iz rerne i pažljivo narežite na kolutiće.

Nadjev:

U tavi, na maslacu, dinstajte luk, zelenu paprike i bijeli luk 4 do 5 minuta, miješajući. Dodajte mljevenu janjetinu i pirjajte dok povrće ne bude mekano. Ocijedite svu masnoću iz tave. Dodajte đumbir, sol i biber.

Uklonite s vatre i ostavite da se hladi 10 minuta. Dodajte umućeno jaje, krušne mrvice i sok od naranče. Izmiješajte dobro i stavite na stranu.

slatki umak od đumbira:

U posudu za kuhanje pomiješajte kukuruzno brašno s vodom. Dodajte preostale sastojke, uključujući Brzo&Fino vrhnje za kuhanje. Pustite da prokuha, stalno miješajući. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre i prespite preko janjećih kolutića.

Poslužite 2 do 3 koluta po osobi. Pospite svaki kolut slatkim umakom od đumbira, ukrasite rukolom i narančinim kriškama.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button