Recept dana: Tufahije
Priprema:
1h
Kuhanje:
20 min
Serviranja
8 porcija
Sastojci:
8-10 jabuka
150g šećera
150g mljevenih oraha
voda
1 vanilin šećer
sok od limuna
200ml vrhnje za šlag
Priprema:
Operite, ogulite i izdubite jabuke. Stavite ih u šerpu s vodom, malo limunovog soka i 50g šećera i kuhajte 10-15 minuta. Vodite računa da se ne prekuhaju. Prava mjera je kad možete viljuškom proći kroz jabuku, al da se ne raspadne.
Skuhane jabuke izvadite iz šerpe i ostavite da se ohlade.
U šerpu u kojoj su se kuhale jabuke dodajte ostatak šećera i kuhajte. Skuhanoj smjesi dodajte mljevene orahe i vanilin šećer.
Tom smjesom punite jabuke i ukrasite ih šlagom od umućenog vrhnja za šlag.
Savjet:
Za tufahije najbolje je koristiti jabuke ajdared. Ovaj recept možete probati i sa kruškama.
Akos.ba