Kulinarstvo

Recept dana: Karfiol zapečen u rerni

To, da je karfiol – prava vitaminska bomba, poznato je svima. On je san svakog nutricioniste, jer je bogat ogromnom količinom proteina, vitamina, minerala i drugih korisnih hranljivih materija, piše portal Uspješna žena.

Pošto karfiol sadrži mnogo vlakana, organizam ga odlično usvaja.

I pri tome, karfiol uopšte nije dosadno povrće, mada ga mnogi smatraju takvim. Recept, predložen u nastavku teksta, ubijediće vas u to. Ovo jelo je odličan način da vaša djeca unesu tako neophodne vitamine!

Probajte pripremiti karfiol na ovaj način, i uvjerićete se da će i najžešći protivnici ovog povrća biti oduševljeni.

Karfiol zapečen u rerni.

Recept

Za pripremu ovog jela biće potrebni sljedeći sastojci:

– 1 glavica karfiola

– 1 supena kašika ulja

– 300 ml jogurta  

– sok od jednog limuna

– 1 supena kašika kima

– 1 supena kašika izgnječenog bijelog luka

– 1 kafena kašika karija u prahu

– 0,5 kafene kašike bibera

– 2 kafene kašike soli

Priprema:

– Zagrijte rernu na 200 stepeni i premažite tepsiju uljem (možete koristiti i papir za pečenje)

– Dobro operite karfiol i uklonite svo zeleno lišće sa njega.

– U sudu promiješajte jogurt sa limunovim sokom, dodajte kim, izgnječen bijeli luk, kari, biber i so. Sve dobro promiješajte.

– Umočite glavicu karfiola u pripremljenu marinadu.

– Peći u rerni 30-40 minuta. Marinada će stvoriti lijepu hrskavu koricu na površini karfiola.

– Izvadite iz rerne, ohladite ga desetak minuta i servirajte ga sa zelenom salatom.

Prijatno!

Akos.ba

Povezani članci