Kulinarstvo
Mali povrtni kolačići
Za 4 osobe:
- – 400 g tikvica
- – 2 crvene paprike
- – 4 paradajza
- – 1 luk
- – 25 g maslaca
- – so
- – biber
- – 4 jaja
- – 4 kaške mlijeka
- – 100 g naribanog sira gruyere
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Hranjiva vrijednost po osobi:
285 kcal, 1.192 kcal, 1192 kJ, 20 g bjelančevina, 18 g masti, 10 g ugljikohidrata
- Tikvice oprati i narezati na komadiće. Oprati paprike i očistiti ih od sjemenki i unutrašnje bijele kože pa nasjeckati na kockice. Paradajz staviti na 30 sekundi u kipuću vodu, a potom ih preliti hladnom vodom i oguliti im kožu. Potom im očistiti sjemenke i narezati meso paradajza na kockice. Oguljeni luk nasjeckati na sitno.
- Maslac istopiti u tavi pa dodati luk, a tek onda ostalo povrće. Pirjati nekoliko minuta uz miješanje. Posoliti i pobiberiti. Pećnicu zagrijati na 200º C. Jaja izmiješati sa mlijekom i dodati naribani sir. Začiniti solju i biberom. Dodati povrće i dobro promješati.
- Smjesom puniti zdjelice za souffle i peći u vodenoj kupki u pećnici oko 30 minuta.
Za Akos.ba priredila: Fahreta Vreva