Ekonomija

Gračanica: KOVAN M.I. predstavlja novu liniju proizvoda i širi zastupništva

PROIZVODNJA PELETA U SANSKOM MOSTU I OLOVU

Po svim izvještajima službi iza kompanije KOVAN M.I. d.o.o. Gračanica je godina uspješnog poslovanja sa nizom realizovanih projekata velike vrijednosti, tehnološkim unapređenjima i inovacijama u razvoju proizvoda i ostvarenim izvozom u zemlje EU i regiona, ističe na početku razgovora za portal eKapija.ba vlasnik kompanije Said Karalić, dodajući da svoje planove i viziju poslovanja ostvaruju svake godine upornošću, radom i zalaganjem svih uposlenika.

U prošloj godini potpisali su niz novih ugovora sa partnerima iz inostranstva, kojima su prošili mrežu distribucije “EKOLINE Kovan®“ toplovodnih kotlova i kamina na tržište Italije, Velike Britanije i Slovačke.

Inače, od samog osnivanja Kovan M.I. orjentiran je na ino tržišta. Širenjem na tržišta navedenih zemalja, povećali su izvoz “EKOLINE Kovan” proizvoda u 2014. godini i zadržali status povlaštenog izvoznika, kakav imaju već duži niz godina, neprekidno.

“Cilj nam je bio u 2014. godini proširiti izvoz u zemlje Evropske unije u kojima nismo imali svoje predstavnike, što smo ostvarili sa Italijom i Velikom Britanijom. Tako od 2014. godine u Italiji imamo ekskluzivno zastupništvo, čime je plasman naših prozvoda osiguran na ovom tržištu“, navodi Karalić, ističući da su jako zadovoljni sa prijemom ‘EKOLINE Kovan®’ toplovodnih kotlova i kamina na tržištu Italije, što je i bio razlog da ugovor o ekskluzivnom zastupništvu sa talijanskim Montellom Servizi & Commerciale produže u 2015. godini.

Pojašnjava da su to tržišta koja prepoznaju i traže proizvode ove namjene. Naime, “EKOLINE Kovan®” toplovodni kotlovi i kamini imaju kvalitetu i garanciju usklađenosti sa direktivama EU potvrđenu CE znakom, tako da su potpuno ravnopravno konkurentni sa proizvodima iz EU.

Pored toga, ‘EKOLINE Kovan®’ proizvodi imaju jedan od najprepoznatljivijih simbola kvalitete i sigurnosti u svijetu – ‘Kitemark’  – certifikacijski znak koji dodjeljuje Institut British standards, a kojim je potvrđeno da ovi proizvodi ispunjavaju sve relevantne britanske, evropske i međunarodne standarde sigurnosti i kvalitete.

“Kitemark je jedan od najstarijih oznaka kvaliteta u postojanju proizvoda i priznaje i koristi širom svijeta. Za više od 80% stanovništva u Velikoj Britaniji ovaj znak je potvrda da im se nudi proizvod prave vrijednosti. Za potrošače i kupce u Velikoj Britaniji “Kitemark” je garancija da “EKOLINE Kovan®” proizvodi ispunjavaju visoke standarde sigurnosti i da će im omogućiti ostvarivanje subvencija za korištenje obnovljivih izvora energije”, kaže naš sagovornik.

Inače, pored Italije i Velike Britanije u 2014. godini izvozili su za Slovačku i Kosovo, a od ranije su prisutni na tržištima Slovenije, Austrije, Njemačke, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske, i susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Pozitivnim rezultatim doprinose i stalni poslovni partneri s kojima Kovan M.I. uspješno surađuje već nekoliko godina. Jedan od takvih poslovnih partnera je kompanija NORDOX iz Norveške, sa kojom posluju već tri godine, a na njihovu inicijativu saradnja je nastavljena i u 2014. godini.

NOVA LINIJA KOTLOVA NA SAJMU GRAPOS-EXPO

“Ovaj kontinuitet ukazuje na činjenicu da smo se pokazali kao pouzdan poslovni partner, koji kvalitetno i efikasno na načelima savjesnosti i poštenja ispunjava svoje ugovorne obaveze”, naglašava Karalić.

Pored toga, kontinuirano rade na unapređenju proizvodnog programa i tehnološkim inovacijama. Tako je Kovan M.I. do.o. prvi razvio i predstavio Android aplikaciju kao način upravljanja “EKOLINE Kovan®” toplovodnim kotlovima i sistem automatskog čišćenja kotlova i dio je njihovog proizvodnog i prodajnog programa. Ipak,  po njegovim riječima, upravljanje pomoću Android aplikacije je dosta više interesantnije kupcima u EU.

“Oni prepoznaju prednosti ovog sistema, pa se toplovodni kotlovi kojima upravlja android aplikacija uglavnom izvozi u zemlje EU, Italiju, Veliku Britaniju, Hrvatsku, Njemačku i dr. Ali, koristeći svoje dugogodišnje tehničko znanje i iskustvo u ovoj oblasti, mi trenutno za druge razvijamo proizvode za zagrijavanje slične namjene, ali o tome zbog prirode ugovora ne mogu puno govoriti”, dodajući da već neko vrijeme rade na tehnološkom razvoju nove linije proizvoda.

Potvđuje da su proveli procedure ispitivanja kvaliteta konstrukcijskih osobina i postignutog stepena iskorištenja novih proizvoda, te dostigli kvalitet na kakav su kupci navikli, a prema standardu koji su postavili na tržištu.

“Koristim priliku da najavim da ćemo novu liniju kotlova i kamina na pelet po prvi puta predstaviti na sajmu GRAPOS-EXPO 2015. u Gračanici, koji se održava u periodu od 21. do 24. aprila 2015.godine, na sajmištu u Poslovnoj zoni bb., Gračanica”, kaže Karalić, dodajući da će stručni tim u vremenu od 10,00 h do 20,00 h na novoj lokaciji izložbenog prostora “EKOLINE Kovan”, u Hali B, posjetiocima prezentirati sve prednosti novih kotlova i kamina na pelet.

“Kupcima prepuštam konačnu ocjenu. Mogu samo ponoviti da smo svojom vizijom poslovanja uvijek težili da kvalitetom proizvoda izgradimo povjerenje kod kupaca. Cilj nam je da u narednom periodu, marketinškim aktivnostima, a naročito direktnim kontaktima sa kupcima, na sajamskim izložbama, ovaj način upravljanja android aplikacijom približimo i kupcima u BIH”, ističe on, podsjećajući da su redovan izlagač na mnogim sajmovima širom BiH. Tako im je na nedavno održanom Banjalučkom Velesajmu – Grames 2015 dodijeljena Zlatna libela u oblasti mašinske industrije.

PROIZVODNJA PELETA U SANSKOM MOSTU

Govoreći o ovogodišnjem razvojnom programu Karalić podsjeća da je KOVAN M.I., pored već poznatog programa toplovodnih kotlova i kamina na pelet, i proizvođač peleta.

Inače, KOVAN M.I. d.o.o. je ekskluzivni distributer austrijske kompanije ANDRITZ za prodaju pelet presa u regionu, za područje svih zemalja bivše Jugoslavije. Ugovor o ekskluzivnom zastupanju i distribuciji su također produžili i za 2015.godinu, što je za KOVAN M.I. d.o.o., kao proizvođača linija za peletiranje sa automatskim upravljanjem, veoma bitno.

“Koristeći znanje i iskustvo u oblasti peletiranja razvili smo, po sistemu “ključ u ruke”, linije za proizvodnju peleta, tako da kontinuirano radimo na inovacijama i unapređenjima u oblasti tehnologije peletiranja”, kaže nam Karalić. Da su usješni i u ovom dijelu proizvodnje, dokazuje nedavno završeni projekat za kompaniju “NANIX WOOD” d.o.o. sa sjedištem u Srbiji, za koju su isporučili i pustili u rad liniju za proizvodnju peleta kapaciteta 2-2,5 tona/h. Radi se o projektu višemilionske vrijednosti, a sve komponente linije za proizvodnju peleta sa automatskim upravljanjem, izrađene su u Kovanovim proizvodnim pogonima u Gračanici.

Linija za proizvodnju peleta za NANIX WOOD d.o.o. je rađena po uzoru na liniju za peletiranje, koja se nalazi u pogonu PJ  “KOVAN M.I. d.o.o. u Olovu. Pored toga, u toku je novi projekat izgradnje i puštanja u rad linije za proizvodnju peleta u Sanskom Mostu. To je projekat po sistemu „ključ u ruke“, kakav je već rađen za NANIX WOOD u Srbiji. Ugovor je zaključen krajem 2014.godine, a proizvodnja linije je u toku. Krajnji rok za realizaciju ovog ugovora je maj 2015. godine, a naš poslovni partner FINAL GROUP d.o.o. može biti zadovoljan dosad urađenim poslom. Vjerujemo da će svi radovi biti završeni i prije ugovorenog roka isporuke”, ističe on.

Također, kontinuirano rade na proširenju proizvodnih kapaciteta, pa trenutno grade novu proizvodnu halu u sjedištu kompanije u Gračanici, a kao logičan slijed javlja se potreba i za novom radnom snagom.  

Otvaranje tržišta Švicarske

KOVAN M.I. uskoro planira da započne sa prodajom „EKOLINE Kovan®“ toplovodnih kotlova u Švicarskoj, jer već imaju dogovorenu saradnju sa poslovnim partnerom u ovoj državi. Naime, nedavno je završena procedura ispitivanja njihovih proizvoda, što je neophodno za dobijanje svih potrebnih certifikata i ostvarivanje subvencija u Švicarskoj.

“Institut za ispitivanje u Brnu u Republici Češkoj je proveo sva potrebna ispitivanja i „EKOLINE Kovan®“ kotlovi su postigli zadovoljavajuće rezultate. Posljednji korak, prije otvaranja tržišta Švicarske, treba da učini Minergie – certifikacijsko tijelo u Švicarskoj. Ja vjerujem i očekujem da će Kovan m.i. d.o.o. u sezoni koja predstoji, izvoziti “EKOLINE Kovan®” kotlove i kamine u Švicarsku”, zaključuje Karalić.

S. Bijedić

ekapija.ba

Povezani članci

Back to top button