Poučne priče

Bamija s piletinom – orijentalni klasik na naš bosanski način

Bamija je jelo koje nosi tragove osmanske kuhinje, a kod nas se odomaćila kao pravo porodično blago. Mnogi je ili obožavaju ili ne vole – ali ako se pripremi s ljubavlju, bamija osvaja svojom nježnom teksturom i bogatim okusom.

Sastojci:

  • 500 g bamije (svježa ili smrznuta, prethodno oprana i očišćena)

  • 500 g pilećih prsa ili bataka (narezano na komade)

  • 1 glavica crvenog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 2–3 kašike paradajz pirea ili pelata

  • Sok od jednog limuna (ili kašičica sirćeta)

  • So, biber, malo suhog začina i mljevene paprike

Priprema:
Na malo ulja propržiti luk dok ne postane staklast, dodati piletinu, začiniti i kratko propržiti. Ubaciti paradajz pire, bijeli luk, pa sve zaliti vodom da prekrije meso. Kuhati dok piletina ne omekša. Na kraju dodati bamiju, limunov sok i kuhati još 20-ak minuta dok bamija postane mekana, ali ne raskuhana.

Prilog? Najbolje ide uz domaći hljeb ili bulgur.

Savjet: Limunov sok sprječava da bamija postane sluzava – nemojte ga preskočiti!
Akos.ba

Povezani članci

Back to top button