Bamija s piletinom – orijentalni klasik na naš bosanski način

Bamija je jelo koje nosi tragove osmanske kuhinje, a kod nas se odomaćila kao pravo porodično blago. Mnogi je ili obožavaju ili ne vole – ali ako se pripremi s ljubavlju, bamija osvaja svojom nježnom teksturom i bogatim okusom.
Sastojci:
-
500 g bamije (svježa ili smrznuta, prethodno oprana i očišćena)
-
500 g pilećih prsa ili bataka (narezano na komade)
-
1 glavica crvenog luka
-
2 čehna bijelog luka
-
2–3 kašike paradajz pirea ili pelata
-
Sok od jednog limuna (ili kašičica sirćeta)
-
So, biber, malo suhog začina i mljevene paprike
Priprema:
Na malo ulja propržiti luk dok ne postane staklast, dodati piletinu, začiniti i kratko propržiti. Ubaciti paradajz pire, bijeli luk, pa sve zaliti vodom da prekrije meso. Kuhati dok piletina ne omekša. Na kraju dodati bamiju, limunov sok i kuhati još 20-ak minuta dok bamija postane mekana, ali ne raskuhana.
Prilog? Najbolje ide uz domaći hljeb ili bulgur.
Savjet: Limunov sok sprječava da bamija postane sluzava – nemojte ga preskočiti!
Akos.ba