Islamske temeU Fokusu

Volimo te, Poslaniče

Tokom cijele godine na desetine puta dnevno vjernici spominju svoga Poslanika i na njega donose salavate. To čine prilikom svakog pomena njegovog imena, tokom jutarnjeg i večernjeg zikra, ali i u namazu na posljednjem sjedenju.

Vjernici slijedeći Muhammed, a.s.-ov, sunnet najiluzornije iskazuju svoju ljubav prema njemu, ali naravno i svoju poslušnost prema Allahu dž.š., jer je On taj koji od vjernika traži da vole i slijede Njegovog poslanika uvijek i svuda. Koliko god to budu u mogućnosti.

Ipak, pominjanja Muhammeda, a.s., i kazivanja o njemu najbrojnija budu u mjesecu njegovog rođenja, mjesecu rebiul-evvelu. Putem raznih kvizova, sesija, okruglih stolova, promocija knjiga, hutbi i svečanih mevludskih programa, mnogi vjernici u mnogim mjestima s posebnom pažnjom baš u ovom mjesecu govore o Resulullahu i spominju ga.

U ovom mjesecu se vjernici podstiču da još više slijede njegov sunnet, to jest njegov životni put kojim je hodio i način na koji je Allahovu vjeru prakticirao i živio.

U mjesecu rebiul-evvelu još više i još aktivnije učimo o Muhammedu, a.s. i potvrđujemo da je on ”milost svim svjetovima”.  Milost u koju se svi mi ogledamo i koja nam je glavni životni uzor, te moralni i duhovni učitelj.

Allahov poslaniče, mi te volimo i tvoj sunnet slijedimo.

Allahu moj, pomozi nas na tom Putu, Putu Kur’ana i sunneta i učini da u prostranim džennetskim perivojima budemo u blizini Tvog poslanika, njegovog ehli-bejta i ashaba, te čestitih tabi’ina i dobrih ljudi nakon njih.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button