Sedam razloga zašto jednu grickalicu trebate češće jesti zimi, evo i koju
Tokom hladnih mjeseci manje se krećemo i lako je početi jesti više nego što je potrebno. U ovom razdoblju neki češće odabiru namirnice koje zapravo nisu dobre za tijelo, utječu na smanjenje energije i slično. No, jedna namirnica koju mnogi vole jesti kao grickalicu, zapravo je dobar odabir za prehranu tokom zime.
Dijetetičari su za Health Shots kao takvu namirnicu izdvojili kikiriki te podijelili sedam razloga zašto biste ga povremeno trebali dodati u prehranu kao zdravu alternativu čokoladama, čipsu i sličnim opcijama.
Bogat zdravim mastima: Kikiriki je izvrstan izvor zdravih masnoća, osobito mononezasićenih masnoća, koje mogu pomoći u održavanju topline i energije tijekom hladnijih mjeseci. Ove masti također podržavaju zdravlje srca smanjujući nivo lošeg holesterola.
Pozitivno utječe na energiju: Tokom hladnih mjeseci često se možete osjećati tromo, ali kikiriki je odličan međuobrok za pun energije. Kombinacija zdravih masnoća, bjelančevina i vlakana u kikirikiju povećava energiju, održavajući vas aktivnima i budnima čak i u hladnim danima.