Zdravlje

Sedam razloga zašto jednu grickalicu trebate češće jesti zimi, evo i koju

Tokom hladnih mjeseci manje se krećemo i lako je početi jesti više nego što je potrebno. U ovom razdoblju neki češće odabiru namirnice koje zapravo nisu dobre za tijelo, utječu na smanjenje energije i slično. No, jedna namirnica koju mnogi vole jesti kao grickalicu, zapravo je dobar odabir za prehranu tokom zime.

Dijetetičari su za Health Shots kao takvu namirnicu izdvojili kikiriki te podijelili sedam razloga zašto biste ga povremeno trebali dodati u prehranu kao zdravu alternativu čokoladama, čipsu i sličnim opcijama. 

Bogat zdravim mastima: Kikiriki je izvrstan izvor zdravih masnoća, osobito mononezasićenih masnoća, koje mogu pomoći u održavanju topline i energije tijekom hladnijih mjeseci. Ove masti također podržavaju zdravlje srca smanjujući nivo lošeg holesterola.

Pozitivno utječe na energiju: Tokom hladnih mjeseci često se možete osjećati tromo, ali kikiriki je odličan međuobrok za pun energije. Kombinacija zdravih masnoća, bjelančevina i vlakana u kikirikiju povećava energiju, održavajući vas aktivnima i budnima čak i u hladnim danima.

Poboljšava zdravlje kože: Hladan zrak može učiniti kožu suhom i bez sjaja, ali kikiriki sadrži niacin (vitamin B3), koji pomaže da koža ostane hidratizirana, sjajna i zdrava. Ova namirnica podržava cirkulaciju krvi, što može biti posebno korisno kada je vani hladno, prenosi Health Shots.
Jačanje imuniteta: Prepun vitamina poput vitamina E, kikiriki pomaže u jačanju imunološkog sistema, što je posebno važno zimi kada su prehlade i gripe češće. Vitamin E je snažan antioksidans koji se bori protiv infekcija. 
Reguliranje šećera u krvi: Proteini i vlakna u kikirikiju pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi. To ih čini izvrsnim međuobrokom za one koji imaju dijabetes ili bilo koga tko želi održati stabilan nivo energije tokom dana.
Podržavanje zdravlja probavnog sistema: Kikiriki je dobar izvor vlakana koja pomažu probavi i sprječavaju zatvor. Vlakna pomažu da vaš probavni sistem radi glatko, što je bitno kada zimi jedete težu hranu koja bi mogla utjecati na normalan rad probave. 
Pozitivan utjecaj na mršavljenje: Kikiriki je dobar izvor vlakana koja pomažu probavi i sprječavaju zatvor. Vlakna pomažu da vaš probavni sistem radi glatko, što je bitno kada zimi jedete težu, ugodnu hranu.(faktor.ba)
 
akos.ba

Povezani članci