Vijesti iz svijeta

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se poziva na okončanje izraelske okupacije u roku od 12 mjeseci

Među zemljama regiona Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora su podržale rezoluciju, dok su Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija bile suzdržane

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) u srijedu je velikom većinom podržala Rezoluciju kojom se poziva na okončanje “protivpravne” izraelske okupacije palestinskog teritorija u roku od 12 mjeseci, javlja Anadolu.

Rezolucija, koju je predložila Palestina, usvojena je velikim konsenzusom sa 124 zemlje članice koje su glasale za, 14 je bilo protiv i 43 suzdržane.

Među zemljama regiona Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora su podržale rezoluciju, dok su Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija bile suzdržane.

Prema rezoluciji koju kosponzorira Turkiye zajedno s više od 50 država članica UN-a, izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita je prema međunarodnom pravu, uključujući odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Vijeća sigurnosti UN-a.

Napominjući da izraelska ilegalna naselja krše međunarodno pravo, u rezoluciji je istaknuto da palestinski narod ima pravo na samoopredjeljenje prema Povelji UN-a.

Ponovo je potvrđeno da je pitanje Palestine “trajna odgovornost Ujedinjenih naroda” dok se ne riješi u skladu s međunarodnim pravom, jer se ističe hitna potreba da Izrael okonča okupaciju koja je započela 1967. godine.

Rezolucijom se dalje poziva generalni sekretar UN-a Antonio Guterres da podnese izvještaj o implementaciji rezolucije u roku od tri mjeseca od njenog usvajanja.

Stalno predstavništvo Palestine podnijelo je Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, nakon što je u maju ova država ostvarila dodatna prava u ovom međunarodnom tijelu, historijski nacrt rezolucije kojim se traži okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija u roku od 12 mjeseci.

akos.ba

Povezani članci