Kulinarstvo

Otkrivamo tajne koje stoljećima čuva bosanski lonac

Čini mi se da je upravo u toj jednostavnosti, lakoći i skromnosti sva genijalnost ovog kulinarskog delikatesa par excellence!
 

Piše: Adis Hasaković

Bosanski lonac je prva asocijacija na Bosansku kuhinju i vjerovatno jedno od najstarijih jela!

Historičari bilježe da je bosanski lonac nastao još u srednjem vijeku kao jelo siromašnih rudara. Trpalo se u zemljane lonce šta se moglo i imalo i ostavljalo kraj ognjišta da se lagano krčka po nekoliko sati dok bi rudari kopali ugalj.

Meso i povrće bi u zemljanim loncima davalo poseban ukus, ali i snagu ljudima koji su svakodnevno teško radili. Pogledamo li malo sa strane, možemo primjetiti da se kod bosanskog lonca radi o klasičnom varivu (iliti složencu), koje se sprema kao više obroka odjednom, kakvog srećemo u gotovo svim mediteranskim kuhinjama. Podneblje i ljudi su učinili svoje, pa je bosanski lonac ipak ostao poseban i jedinstven, i tako s pravom zauzeo tron ‘naj lonca’ u Bosanskoj kuhinji…

 

Opširnije na portalu MS PLUS:

Tajna bosanskog lonca

 

 

msplus.ba

Povezani članci